Dostupni linkovi

Valentinovo – Dan ljubavi a ne skupih poklona


Valentinovo u Sarajevu
Valentinovo u Sarajevu

Dan zaljubljenih ili “ Valentinovo” u Sarajevu je obilježen cvijećem, poljupcima, ”malim i velikim” izrazima ljubavi, brojnim šetačima na ulicama. Raznovrsno cvijeće je krasilo grad, a od 50 miliona ruža – koliko se prema nekim procjenama pokloni ženama na Valentinovo širom svijeta, barem nekoliko hiljada je pripalo pripadnicama “ljepšeg pola” u BiH.

Praznik je pored ostalog, ipak pratila “potrošačka groznica” jer je i u BiH praznik shvaćen kao dan skupih poklona.



Upravo zbog toga, mladi su željeli vratiti izvornu simboliku ovom danu, Valentinovu kao prazniku ljubavi. Tako su članovi omladinske grupe Helsinškog komiteta za ljudska prava BiH, pojačani svojim kolegama iz više zemalja regije, u centru Sarajeva dijelili male – simbolične poklone, letke o tome šta je smisao Valentinova, te ispisivali poruke ljubavi i mira.




Naida Softić, u ime organizatora je izjavila:

"Cilj akcije je slavljenje ljubavi, jer želimo da pokažemo kako se ovaj dan može proslaviti uz gest pažnje I poljubac , a za to nije potreban novac, višednevno posjećivanje trgovačkih centara i besmisleno razbacivanje “.


Dan zaljubljenih obilježava se u spomen na svetog Valentina koji je tajno vjenčavao zaljubljene mladiće i djevojke kada je to bilo zabranjeno i zbog toga je pogubljen 14. februara 269. godine.

XS
SM
MD
LG