Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Oštre rekcije na Dodikovu izjavu


Nakon što je premijer RS Milorad Dodik proteklog vikenda izjavio da je najbolji model za buduće državno uređenje BiH ako bi ona bila „definisana kao savez federalnih država”, ne prestaju reakcije u bh. javnosti.

Učestvujući na javnoj tribini održanoj u Bijeljini, Dodik je rekao da će ovaj prijedlog iznijeti na narednom sastanku trojice lidera najjačih stranaka koji će krajem ove sedmice biti održan u Mostaru. Podrazumijeva se da bi jedna federalna jedinica bila Republika Srpska.

Bosna i Hercegovina kao međunarodno neupitna zajednica, ustrojena kao savez federalnih država - rješenje je koje je Milorad Dodik najavio kao prijedlog SNSD-a u nastavku pregovora trojice lidera. Uz to, Dodik je pojasnio kakva bi uloga RS bila u tom pravcu:

„To znači da bi RS bila jedna federalna država u okviru tog saveza, imala sva svoja ovlaštenja i prava. Recimo, imala bi pravo da ima svoju sportsku reprezentaciju, kao što, recimo, Vels ili Škotska imaju u Velikoj Britaniji. Zašto mi ne bismo imali ovdje? I mnogo čega drugog. Prema tome, mi imamo jasan prijedlog oko toga i on se sastoji teoretski i praktično politički u ovome što sam rekao.“

Ovim nastupom dodatno su poljuljani ionako nedefinisani kriteriji iz Banjalučkog dogovora o tome kako će izgledati novi ustav BiH. Najprije su lideri izašli sa različitim viđenjima onoga što su potpisali, a potom se pojavljuju i nove ideje - od kojih nema ništa, tvrdi generalni sekretar SDP BiH Nermin Nikšić:


„Prvo nema ništa od tog sporazuma kojeg oni tako tumače, a drugo, to je samo daljni pokušaj stabiliziranja svakog u svom nacionalnom bloku kao jedinog spasioca i jedinog koji se brine o svojoj naciji. Ovakvi istupi gospodina Dodika ustvari odgovaraju njegovim partnerima u vlasti unutar Federacije. Od podjele i od takvog uređenja BiH nema ništa.“

Vjerujem da i međunarodna zajednica konačno razumije o čemu se tu radi i da će ona, u okviru svojih obaveza vezanih za Dejtonski sporazum, u budućnosti činiti da takve stvari se i ne izjavljuju, a ne samo da se ne dese.
Stranka za BiH smatra kako se na ovaj način unose ozbiljne smetnje i za evropski put BiH i ukupne odnose u zemlji. Beriz Belkić, potpredsjednik Stranke, odbacuje bilo kakvu mogućnost stvaranja saveza država, koja je po BiH opasna:

„Po mom mišljenju ovdje se radi o koraku do disolucije zemlje, odnosno podjele zemlje. Mislim da je to potpuno pogrešno i za sve građane BiH i da to unosi novu nesigurnost. Od toga nema ništa, sigurno je - jer postoje snage u zemlji koje to neće dozvoliti kroz procedure itd. Vjerujem da i međunarodna zajednica konačno razumije o čemu se tu radi i da će ona, u okviru svojih obaveza vezanih za Dejtonski sporazum, u budućnosti činiti da takve stvari se i ne izjavljuju, a ne samo da se ne dese.“

Ni supotpisnici sporazuma nisu blagonakloni prema Dodikovom stajalištu. U SDA napominju kako je njegova izjava bez utemeljenja, te da se radi o skretanju pažnje biračkom tijelu. Generalni sekretar SDA Amir Zukić:

„Poruke kojima Milorad Dodik želi da skrene pažnju biračkog tijela koje ga je izabralo od onih problema koje on ne rješava i na taj način im odvlači pažnju, a na drugi način misli da izazove revolt u drugom dijelu BiH. A te smo već priče saslušali i mi ih odbacujemo. U BiH treba ozbiljno sjesti i razgovarati o stvaranju unutrašnjeg uređenja BiH koje treba da bude funkcionalno, jeftino i koje treba da bude organizovano po uzusu na evropske zemlje.“

SDS: To je udar na Dejtonski sporazum

Prednost nad pojedinačnim izjavama treba dati dogovoru lidera, kaže Velimir Jukić iz HDZ BiH:

„Da li BiH, kako će biti organizirana - ono što je rečeno to je jedan vid federalizacije ali ne način konfederalizma koji niko ni ne spominje u izjavi, tako da mislim da su se malo te riječi izokrenule i smatram da im ne treba davati toliku važnost. Treba ljude koji u tome sudjeluju, dakle ovu trojicu lidera, potaknuti da se nastave dogovorati, a ne izjavama, koje su ponekad malo i kontardiktorne, da se udaljava od mogućih dogovora.“

Mi se tome žestoko suprotstavljamo i nećemo prihvatiti, a i pozvaćemo čitavu demokratsku javnost u RS da se odupre takvim avanturama i improvizacijama kad su najvažnije stvari i budućnost RS i BiH u pitanju.
Mladen Bosić, predsjednik SDS, Dodikovu izjavu vidi kao udar na Dejtonski sporazum:

„To je najnovija - bijeljinska teza Milorada Dodika, koji očigledno i nema nikavu koncepciju oko budućih ustavnih promjena osim koncepcije da on predlaže napuštanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Mi se tome žestoko suprotstavljamo i nećemo prihvatiti, a i pozvaćemo čitavu demokratsku javnost u RS da se odupre takvim avanturama i improvizacijama kad su najvažnije stvari i budućnost RS i BiH u pitanju.“

Prema predsjedniku BH slobodnih demokrata Seadu Avdiću, prijedlog je radikalan, te stoga ne može proći i dobiti saglasnost građana BiH:

„Što znači da Dodik pokušava suprotstaviti svoj model modelu EU koja je već na neki način kreirala pet ekonomskih regija i u tom kontekstu dala svoj pogled na optimalno unutrašnje ustrojstvo BiH. Ja mislim da i većina građana u BiH podržavaju ovaj prijedlog i kriterije EU s aspekta definiranja ekonomskih regija i u tom smislu sigurno da zahtjev Dodika izaziva niz kontraverzi i remeti političko stanje i mir u BiH.“

Podsjetimo: trojica lidera - Milorad Dodik, Sulejman Tihić i Dragan Čović trebali bi se ponovno okupiti 21. februara u Mostaru kako bi u nastavku pregovora Banjalučki dogovor dalje razradili.

  • 16x9 Image

    Dženana Halimović

    U novinarstvu je od 1998. godine, a prve novinarske korake počinje u listu Oslobođenje. Bavi se istraživačkim novinarstvom, temama ratnog zločina, organizovanog kriminala i korupcije. Dobitnica nagrada "Global Human Rights Award" i Unije novinara BiH 2003.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG