Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hillary Clinton u prvoj diplomatskoj misiji


Hillary Rodham Clinton u Tokiju

Hillary Clinton počela je svoju prvu diplomatsku misiju otkada je imenovana za državnu tajnicu. Turu započinje u Japanu, a posjetiti će i Indoneziju, Južnu Koreju i Kinu. Izbor Azije za prvu misiju pokazuje novu orijentaciju administracije Baracka Obama, koja želi sa tim dijelom svijeta, posebno Pekingom, izgraditi tješnje veze. Medju prioritetima svakako će biti i sjeverno korejski nuklearni program. Posjet Clintonove poklopio se sa spekulacijama po kojima Pyongyang priprema testiranje rakete dugog domete.

Namjera Washingtona je jasna. Raditi na poboljšanju odnosa sa Azijom zbog prevladavanja globalne ekonomske krize, ali i zajedničke borbu u zaštiti klimatskih promjena. Kina je naime, preuzela ulogu vodeće države svijetu u emisiji stakleničkih plinova, japanska privreda bilježi najniže stope razvoja od naftne krize iz 70-tih, ipak, po svemu sudeći upravo će Sjeverna Koreja biti ta koja će imati visoko mjesto u svim razgovorima. Uostalom, država tajnica je u ime svoje administracije obećala drugačije odnose ukoliko Pyongyang napusti program nuklearnog naoružanja.


"Ukoliko je Sjeverna Koreja spreman napustiti nuklearni vojni program, Obamina administracija je spremna normalizirati bilateralne odnose, raditi na trajnom miru na poluotoku, i osigurati energiju, ali i sve ostalo što je potrebno narodu Sjeverne Koreje"
, rekla je državna tajnica.

Hillary Clinton je stigla u Tokoo, prvu stanicu svoje misije. Sam posjet odvija se u trenutku kada se čini da režim Kim Jong Ila namjera testirati raketu dugog dometa. Obrambeni izvori u Južnoj Koreji tvrde da je cijeli vojni sistem sjevernih susjeda u stupnju visoke pripravnosti. Dosadašnji napori šest velikih sila da se odobrovolji Jong Il nisu donijeli rezultata, usprkos činjenici da je stanje u zemlji katastrofalno, da je hrane i energije sve manje. No, Jong Il slavi 67 rođendan upravo danas, pa nije isključeno da se to iskoristi i za pokazivanje vojne sile susjedima, ali i prvenstveno SAD-u.

Analitičari u Washingtonu upozoravaju da administracija Georga Busha u osam godina vladavine nije bila uspješna u koordiniranju napora da se pitanje Sjeverne Koreje riješi na najbolji način. Bruce Klinger iz Centra za azijske studije u Washingtonu ističe da je najbolja varijanta kada je u pitanja Pyongyang jedna vrsta mješavine diplomacije i sankcija, ono što se sada naziva "pametnom silom".


No, značajan posjet Hillary Clinton je i Indoneziji . Riječ je o dinamičnoj privredi, značajnom savezniku i najbrojnijoj muslimanskoj zajednici na svijetu, uspješnom primjeru islamske demokratske zemlje. Posjet Jakarti jednako je važan kao i onaj Tokiju, Seulu i Pekingu, ističu analitičari u Washingtonu.  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

XS
SM
MD
LG