Dostupni linkovi

Silajdžićev poziv Obami


Haris Silajdžić

Bošnjački član predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić pozvao je u intervjuu agenciji Bloomberg objavljenom u subotu američkog predsjednika Baracka Obamu da vrati američki utjecaj i iskustvo u Bosni i Hercegovini, kako bi prekinuo postojeći zastoj u toj zemlji.

Obamina administracija ima utjecaj i vrijednosti potrebne da ispravi slabosti i kršenja Daytonskog mirovnog sporazuma kojim je pod američkim pokroviteljstvom završen rat u BiH 1992-95., rekao je Silajdžić.

Obama vjerojatno razumije tu vrstu segregacije, etničkog čišćenja i kršenja ljudskih prava koje su iskusili Bošnjaci, a suprug državne tajnice Hillary Clinton pomogao je da se završi rat, rekao je Silajdžić u intervjuu agenciji Bloomberg.

"To se može popraviti ako se vlada SAD-a ponovno angažira kako bi zaštitila svoje političko ulaganje" i pomogla "Europljanima i svima nama da učinimo ono što treba", rekao je Silajdžić i dodao kako je "u interesu SAD-a da ima stabilnu, normalnu demokraciju u BiH".

Daytonski sporazum po njegovim je riječima "nepravedan" i nikada nije provedena intencija da se u BiH obnovi multietničko društvo kakvo je postojalo prije rata. "Tako da je ono što imamo, legalizacija etničkog čišćenja i genocida", naglasio je Silajdžić.

U Obaminoj su administraciji, po njegovim riječima, dužnosnici koji su radili i za predsjednika Billa Clintona i upoznati su s pitanjima u BiH.

On je sugerirao kako bi posebni izaslanik SAD-a ili izaslanstvo za Zapadni Balkan, moglo imati energiju ili utjecaj potreban da se BiH politički i ekonomski pokrene naprijed.

Politički zastoj je i opterećenje gospodarstvu u BiH, rekao je Silajdžić, ističući primjer da je američki General Electric "zainteresiran za projekt velike hidrocentrale snage 700 megavata", jer u BiH vodene energije ima u izobilju.

Vodeću ulogu u sklapanju Daytonskog mirovnog sporazuma za BiH 1995. imao je Richard Holbrooke koji je sada postao posebni izaslanik Baracka Obame za Afganistan i Pakistan, prioritete nove administracije.

Ključna uloga koju je Holbrooke dobio u Obaminoj administracijui pruža nadu da će SAD biti aktivnije angažiran u problemima BiH-a, rekao je Silajdžić za vikend izdanje The Wall Street Journala.

Naglasio je kako su u američkoj administraciji sada ljudi koji poznaju Bosnu i Hercegovinu.

Pogledajte komentare (35)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG