Dostupni linkovi

Jeremić demantovao Tadića


Vuk Jeremić
Vuk Jeremić

Najviši zvaničnici Srbije do sada su unisono govorili da će se Srbija svim dopuštenim sredstvima boriti da onemogućava i ometa ne samo prijem Kosova u članstvo Ujedinjenih nacija, nego i proces njegovog uključivanja u međunarodne finansijske organizacije. Juče, u toku posete visokog zvaničnika Evropske unije Beogradu, čuli su se neki mekši tonovi.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je tokom susreta sa evropskom komesarom za proširenje Olijem Renom da Srbija ni na koji način ne želi da zaustavi proces priključenja Kosova nekim međunarodnim finansijskim institucijama.

Zanimljivo je da je šef diplomatije Vuk Jeremić u poslednje vreme govorio upravo suprotno, da će Srbija svojim spoljnopolitičkim akcijama nastojati da oteža pristup Kosovu u Međunarodni monetarni fond, Svetsku banku i druge međunarodne organizacije.

I danas je ministar inostranih poslova ponovio da se Srbija u odnosu prema Kosovu i Metohiji "nije pomerila ni za milimetar" i da će nastaviti svim pravnim, političkim i diplomatskim sredstvima da se bori za svoj teritorijalni integritet i suverentitet. A odnos prema članstvu Kosova u međunarodnim finansijskim institucijama, odnosno stav koji je predsednik Srbije Boris Tadić izneo, Jeremić je ovako interpretirao:

"Predsednik je samo podvukao činjenicu da smo mi tokom pregovora nudili Prištini, kao deo paketa o statusu, odvojeno članstvo pokrajine u međunarodnim finansijskim institucijama. Ta ponuda je i dalje na stolu, ali samo kao deo paketa o statusu, koji bi podrazumevao kompromisno rešenje za status naše južne pokrajine. Dakle, da ne bi bilo nikakve dileme, Srbija ne podržava eventualnu aplikaciju takozvane Republike Kosovo u bilo koju međunarodnu finansijsku instituciju. Mi ne blokiramo članstvo Kosova u regionalnim i multiteralnim organizacijama dok god je ono u skladu sa statutima tih organizacija i dok god nastupa pod imenom UNMIK Kosovo."

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose kaže da Srbija i ne može da blokira ulazak Kosova u međunarodne finansijske institucije jer mehanizmi poput pravo veta u njima i ne postoje:

"Dakle, Srbija može da zaustavi Kosovo samo u Ujedinjenim nacijama i u Savetu Evrope – nigde drugde. Tadićeva izjava se u suštini drži onoga što je već bilo predmet analiza u Srbiji i dela razgovora sa Ahtisarijem. Srbija je zapravo već tada pristala jer to ni ne može da spreči. Tadić nije rekao ništa novo nego je samo ponovio nešto što smo zaboravili, da je Srbija znajući da to ne može da spreči sama predlagala da Kosovo može da bude i u organizacijama slobodne trgovine, Međunarodnom monetarnom fondu, Svetskoj banci... Uostalom Kosovo je već u Svetskoj banci, a i sa Međunarodnim monetarnim fondom ima razne konatakte. Mislim da je Tadić to ponovio da bi Oli Renu stavio do znanja do koje granice Beograd može da se obaveže. Nema nikakve opstrukcije ulaska u finansijske organizacije, a što se tiče ovih drugih, tako sam razumeo Tadićeve izjavu, mi ćemo biti vrlo pažljivi u proceni. Ali, on nije odustao od onoga što kaže Jeremić, blokade u međunarodnim političkim organizacijama."

Ministar Jeremić uverava da su u izrečenim stavovima o članstvu Kosova u međunarodnim finansijskim organizacijama predsednik i on mislili isto. Nameće se, međutim, utisak da je ne samo ton u pomenutoj Tadićevoj izjavi u susretu sa Rehnom bio kudikamo mekši. Iako predsednik Srbije nije ulazio u finese oko naziva i predstavljanja Kosova u međunarodnim organizacijama, ima analitičara kojima se čini da nije sasvim nemoguće da Jeremić i Tadić u ovoj temi ne zastupaju potpuno identičan stav. Među njima je i Jelena Milić, predsednica Centra za evro-atlantske integracije:

"Ili je to neka vrsta pritiska Evropske unije, nadam se da nije, ili je to određena vrsta marginalizacije Vuka Jeremića i njegovih štetnih izjava i strategija. Treća opcija je da je neko konačno javio Jeremiću i Tadiću da se članstvo u Svetsku banku i Međunarodni monetarni fond može podneti čak i ako ste samo ekonomski region, ne morate biti suverena država, što je suštinski drugačije od članstva u Ujedinjenim nacijama ili OEBS-u - nadam se da je u pitanju kombinacija drugog i trećeg. Mislim da je još jedan pokazatelj tog trenda i činjenica da je Šutanovac, ipak, učvrstio svoju poziciju u stranci i da je on taj koji je nedavno takođe dao jednu prilično oprečnu viziju, kuda će Srbija i šta će raditi sa NATO-om u idućoj godini, u odnosu na ono što je rekao Jeremić. Čini mi se, to je moj neki lični komentatorski utisak, da se ona čvrsta strategija Vuka Jeremića, koja je između ostalog podrazumevala da ekonomski gušimo Kosovo, iako je naše, polako stavlja na stranu."

XS
SM
MD
LG