Dostupni linkovi

Slijedi li međuopozicioni obračun?


Sa propalih opozicionih pregovora, Goran Batričević, Goran Danilović i Predrag Popović, Foto: Savo Prelević
Sa propalih opozicionih pregovora, Goran Batričević, Goran Danilović i Predrag Popović, Foto: Savo Prelević

Nakon propalih pokušaja opozicije da zajednički nastupi na parlamentarnim izborima otvoreno je pitanje da li će se kampanja pretovriti u međuopozicioni obračun ili će postići dogovor o opozicionom nenapadanju.

Odgovarajući na pitanje da li se može izbjeći međusobni obračun opozicionih partija tokom izborne kampanje nakon što bi evenutalno bio potpisan sporazum o nenapadanju, portparol Narodne stranke Slaviša Guberinić kaže da u opozicionim strankama postoji veliki potencijal za konflikt:

"Mislim da je nemoguće da raskolničke strane u jednom trenutku ne dođu u konflikt oko istog biračkog tijela. Naravno, da i zbog neuspjelog dogovora oko jedinstvene opozicione liste postoji veliki potencijal za konflikt oko krivca za neuspješni ishod ovih razgovora koje su opozicioni birači čekali sa velikim optimizmom. Ovako opoziciji predstoji veliki posao da motiviše ogroman broj birača da izađu na glasanje, a koji će poslije kraha priče o jedinstvenoj opoziciji ostati kući".

U Demokratskom centru kažu da će u svakom slučaju ta partija voditi pozitivnu kampanju. Funkcioner Emin Duraković kaže da napadanja unutar opozicije nijesu dobra i trudiće se da ih izbjegnu:

"Da li će do konačnog potpisivanja sporazuma o ne napadanju doći to vam u ovom trenutku ne mogu sa sigurnošću reći. Na zadnjem sastanku opozicije naš predsjednik Goran Batrićević je upravo predložio tako nešto i pored tog pakta o ne napadanju Demokratski centar je predložio da opozicija apsolutno može da sarađuje na programskim osnovama, na konkretnim programskim ciljevima koji se prije svega tiču prevazilaženja ekonomske krize, s druge strane jedan novi pristup opozicije o drugom najvećem problemu koji tangira Crnu Goru, a to je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije".

Nova srpska demokratija očekuje da se tokom vikenda Glavni odbor Socijalističke narodne partije izjasni o tome da li želi koaliciju ili ne, a nakon toga će ova partija odlučiti kako će djelovati. Funkcioner Nove srpske demokratije Jovan Vučurović:

"U ovom trenutku je najbitnije da Glavni odbor SNP-a donese konačnu odluku o tome da li ova stranka želi da se zajednička opoziciona lista napravi ili ne. Čuli smo gospodina Milića koji se tome, ali se nadamo da će Glavni odbor SNP-a ipak donijeti odluku od interesa za opoziciono biračko tijelo. Odluka najvišeg organa ove stranke važna je i zbog jedinstva opozcije jer je nešto očigledno zapelo upravo u toj partiji. Što se tiče Nove srpske demokratije mi smo podržali zajedničku listu opozicije na našem glavnom odboru. Mi smatramo da prvo treba da se iscrpe sve mogućnosti u pravljenju opozicionog saveza kod onih stranaka koje do žele i bez pokušaja da se jeftinim političkim gafovima i izbjegavanje suštine izbjegne ta opcija".

Socijalistička narodna partija se ovih dana suočava sa optužbama drugih opozicionih partija koje tvrde da je upravo ona onemogućila formiranje jedinstvene kolaicione liste. Predsejdnik SNP-a Srđan Milić je saopstio da je dijelu opozicije cilj da nanesu štetu njegovoj partiji. U tom kontekstu je naglasio Pokret za promjene i Novu srpsku demokratiju.

Predsjednik Demokratska srpske stranke Ranko Kadić kaže da njegova stranka neća napadati druge partije, ali će skretati pažnju na programske razlike:

"Sva priča o nekom potpisivanju nekog ne napadanja među opozicionim strankama opet bi bila neka deklarativna zalaganja jer prvo treba da ti koji su željeli jedinstvenu opozicionu listu objasne građanima zašto nijesu željeli tu listu upravo na ovom principima koje sam ja istakao. Što se tiče Demokratska srpske stranke ona neće napadati nikoga iz opozicije, ali u svakom slučaju će skretati pažnju na programske razlike između opozicionih stranaka".

XS
SM
MD
LG