Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Crnogorska aplikacija na čekanju


Aplikacija Crne Gore za članstvo u Evropskoj uniji vjerovatno neće biti razmatrana u prvoj polovini ove godine, a tokom češkog predsjedavanja, kako su vlasti više puta najavljivale. Potvrdili su to Radiju Slobodna Evropa nadležni iz Nacionalnog savjeta za evropske integracije. Građanima ipak jedna ohrabrujuća vijest: ukidanje viza za zemlje Evropske unije slijedi već do kraja ljeta.

"Crnogorska aplikacija vjerovatno neće biti razmatrana tokom prve polovine tekuće godine, ali je izvjesno da će biti ukinute vize za putovanja u zemlje Evropske unije do kraja ljeta", rekao je za naš program Boris Raonić, član Nacionalnog savjeta za evropske integracije, koji naglašava da usporavanje aplikacije nije prouzrokovano političkim problemom u odnosu na Crnu Goru već problemima unutar Evropske unije, prije svih i potrebom prevazilaženja krize nastale irskim odbijanjem Lisabonskog sporazuma.

Raonić je, komentarišući nezavanične informacije da Savjet ministara Evropske unije najvjerovatnije neće razmatrati zahtjev Crne Gore za sticanje statusa kandidata tokom češkog predsjedavanja, rekao da je takav scenario sasvim izvjestan:

"Ono što je izvjesno je da će do kraja ljeta Crne Gora doći na bijelu Šengen listu. To će vjerovatno biti na pola godine kao što je uobičajeno kao neki test, probni period. I Srbija i ostale zemlje, bi trebalo već oko nove godine. Kako će se u svemu tome naša diplomatija snaći vidjećemo".

Predstavnici vlasti su do sada više puta najavljivali razmatranje crnogorske aplikacije u prvoj polovini ove godine. Predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić je danas rekao da se njegove informacije razlikuju od nezvaničnih koje govore o usporavanju ovog procesa:

"Upravo suprotno od tih koje su podgorički mediji objavili, tako da će vrijeme pokazati ko je u pravu. Brzo će ići prvi susret na vrhu u Evropskoj uniji, i već tada ćemo dobiti potpuni odgovor na sve u vezi aplikacije Crne Gore".

"Na usporavanje crnogorske aplikacije uticali su globalni događaji poput ekonomske krize, gasne krize nastale rusko-ukrajinskim sporom i eskalacijom izraelsko-palestinskog sukoba u pojasu Gaze, a istina je da se ni Češka nije najbolje snašla na mjestu predsjedavajućeg Evropske unije", rekao je Momčilo Radulović, generalni sekretar evropskog pokreta u Crnoj Gori.

Radulović kaže da je sasvim moguće da se crnogorska aplikacija neće razmatrati u prvoj polovini tekuće godine za vrijeme češkog predsjedavanja:

"Ja se iskreno nadam da možemo dobiti neko zeleno svijetlo u junu da Evropska unija može da nam dostavi u upitnik da prije ljeta već nakon te odluke ili možda tamo u septembru, oktobru, to uopšte ne bi bilo razčaravajuće, to bi bilo čak i optimalno možda i najbolje za sve nas, da se dobro pripremimo, da se u septembru, oktobru kada bi dobili taj upitnik krenemo dalje i da možda 2010. godine dođemo u priliku da dobijemo status kandidata".

Podgorički dnevnik "Vijesti" je u petak objavio informacije dobijene od neimenovanog izvora da će Crna Gora morati da sačeka na zeleno svijetlo iz Evropske unije zbog zahtjeva vodećih država Unije da se o proširenju povedu političke konsultacije. Navodno, Francuzi i Njemci traže od Praga da sačeka sa zahtjevom Crne Gore i da se prije odluke Savjeta ministara Evropske unije obave neformalne političke konsultacije. Ako bi Savjet ministara naložio Evropskoj komisiji da izradi upitnik za Crnu Goru tokom češkog predsjedavanja to bi moglo motivisati Srbiju i Albaniju da što prije apliciraju, što ove dvije članice Unije žele da izbjegnu. Francuska i Njemačka sve su skaptičnije prema proširenju Unije, posebno u situaciji kada dvadesetsedmočlani blok potresa ekonomska kriza dok istovremeno Česi i dalje promovišu proširenje Unije, stoji i objavljenom tekstu. Stvari su se u međuvremenu promijenile, kaže član Nacionalnog savjeta za evropske integracije Boris Raonić:

"Češka je po pitanju proširenja, po ukusu pojedinih zemalja Evropske unije, bila previše euforična. Sada je ta euforija prilično splasnula. Kompletan proces evropskih integracija u Crnoj Gori nije uslovljen od strane Francuske, nego su u pitanju druge dvije zemlje. Njemačka je s jedne strane, i Holandija. Nakon stopiranja od strane Holandije, njoj se pridružila i Belgija, i sve je stavljeno ad acta. Slična je situacija i sa Bosnom i Hercegovinom. I Albanija je, takođe, stopirana, tako da se ne radi samo o Crnoj Gori".

  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

XS
SM
MD
LG