Dostupni linkovi

SAD: 48 mrtvih u padu aviona


Svih 48 putnika i članova posade, te jedna osoba na tlu poginuli su jutros rano po srednjoeevropskom vremenu kada se u mjestu Clarence u predgrađu Buffala u američkoj saveznoj državi New York, srušio avion.

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

Avion kompanije Continental Connection koji je letio na ruti od Newarka u New Jerseyju prema Buffalu, srušio se svega nekoliko minuta uoči slijetanja na međunarodno aerodrom Buffalo Niagara.


Uzrok pada aviona još nije poznat, a Nacionalni ured za sigurnost saobraćaja najavio je pokretanje istrage oko uzroka pada čim se za to stvore uvjeti. U vrijeme nesreće na tom području je bilo susnježice, međutim zasad nije poznato jesu li i u kojoj mjeri vremenske prilike pogodovale nesreći. Na televizijskim snimcima se vide ostaci aviona i kuća koji su u plamenu. Okolnih 12 kuće je evakuisano. Američki mediji navode da snimak uoči nesreće pokazuje kako ni pilot niti kontrola leta nisu bili ničim zabrinuti.

Međutim, minut kasnije, kontrola leta nije mogla da kontaktira avion i upitala je ostale avione u toj oblasti da li vide letelicu. “Rečeno je da je avion prosto nestao sa radara”, kaže predstavnik aerdromske uprave Daglas Hartmajer.
Prema rečima zvaničnika okruga Krisa Kolinsa, u kući u koju je udario avion, bile su tri osobe. Jedna je poginula, a dve su uspele da prođu sa manjim povredama. Međutim, mediji u svojim izveštajima navode da je u pogođenoj kući bila samo jedna osoba.

Kolins kaže da je avion očigledno eksplodirao tek nakon što je udario u kuću. Pošto je mesto nesreće pored vatrogasne stanice, odmah su došli vatrogasci. “Ali, nije bilo preživelih”, kaže taj zvaničnik i dodaje da je požar sada pod kontrolom.

Dash 8 je putnički avion s dva turbopropelerska motora srednje veličine. Može primiti maksimalno 74 putnika. Prate ga kontroverze oko niza nesreća i nezgoda koje su se dogodile do jeseni 2007. godine. 12. rujna te godine. proizvođač aviona kanadski Bombardier je izdao preporuku korisnicama da sve svoje letjelice koje su izvršile više od 10.000 slijetanja privremeno prizemlje kako bi se izvršio inspekcijski pregled.

Izravan povod ovakvoj preporuci bile su dvije nesreće koje su se dogodile u periodu od tri dana, a u oba slučaja radilo se o avionima skandinavske kompanije SAS. Ukupno je osam aviona Q400 imalo slične probleme, od čega su se četiri nesreće dogodile u Danskoj te po jedna u Njemačkoj, Latviji, Japanu i Južnoj Koreji. Nakon posljednje u nizu nesreća, koja se dogodila 27. oktobra 2007., upravni odbor SAS-a odlučio je da će sve avione Q400 povući iz upotrebe.
No ovaj tip aviona unatoč tome se i dalje koristi u preko 20 avio kompanija, jer je riječ o jednoj od najefikasnijih letjelica u svojoj klasi s najtišim turbopropelerskim motorima.
XS
SM
MD
LG