Dostupni linkovi

HHO traži smjenu Šeksa


Vladimir Šeks
Vladimir Šeks

Hrvatski helsinški odbor zatražio je danas smjenu potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa zbog toga što je on u svjedočenju na suđenju Branimiru Glavašu za ratne zločine u Osijeku optužio navodnu 'petu kolonu'.

Kako je Vladimir Šeks u ratna vremena 1991. godine u Osijeku obnašao ključne dužnosti, Hrvatski helsinški odbor očekivao je da će Šeks prepoznati važnost svog svjedočenja i preuzeti bar djelić odgovornosti za tragična zbivanja u Osijeku. Umjesto toga, on se narugao hrvatskom pravosuđu neistinom da je u Osijeku 1991. godine djelovala 'peta kolona' KOS-ovih agenata koja je ubijala srpske civile kako bi oblatila njega i Glavaša, kazao je član Odbora Mladen Godek.


„Temeljem toga HHO drži kako Vladimir Šeks ne može više obnašati dužnost potpredsjednika Sabora ni druge dužnosti u vlasti, s obzirom da je svojim svjedočenjem i odnosom prema pravdi osramotio ne samo sebe, nego i Hrvatsku u cjelini.“

Zakon o kaznenom postupku izričito navodii da govorenje istine na svjedočenju znači i da ne smiješ prešutjeti ono što znaš, podsjetio je Godek, odvjetnik i dugogodišnji sudac.

„Mi smatramo da je gospodin Šeks u najvećoj mjeri zapravo prešućivao nešto što on zna, a sigurni smo da on zna, jer neke stvari su znali svi građani Osijeka koji su u to vrijeme tamo živjeli. Zato je potpuno isključeno da gospodin Šeks – s obzirom na svoju funkciju, značenje i ulogu – nema saznanja o tim stvarima, za koje je navodno doznao tek kasnije."

XS
SM
MD
LG