Dostupni linkovi

Ren: Srbija je član evropske porodice


Oli Ren i Boris Tadić u Beogradu, 12. februara 2009.

Evropski komesar za proširenje Oli Ren posetio je u Beograd kako bi podstakao reforme u procesu evropskih integracija Srbije. Iako je ocenio da bi zemlja tokom ove godine mogla da dospe na belu šengen listu, evropski komesar je srpskim zvaničnicima savetovao da ne podnose kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji.

Evropski komesar za proširenje Oli Ren došao je u Beograd kako bi podvukao opredeljenost i značaj koji Evropska unija pridaje evropskoj budućosti Srbije i da pruži podstrek neophodnim procesima reformi u Srbiji. U tom smislu, uputio je još jednu poruku ohrabrenja:

2009. bi mogla da bude godina u kojoj se uspostavlja slobodni vizni ražim za srpske građane za putovanja u Evropsku uniju. Ako se postigne uspeh u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije mislim da možemo ostvariti taj veliki proboj i uspostaviti slobodan vizni režim.”

Međutim, kada je reč o podnošenju kandidature za članstvo u EU, Ren stiže sa sličnom porukom kakvu je nedavno uputio i potredsedniku Vlade Srbije Ivici Dačiću u Briselu:

Moraju da postoje uverljivi pokazatelji da se Prelazni trgovinski sporazum i zatim Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju uspešno primenjuju.
Moraju da postoje uverljivi pokazatelji da se Prelazni trgovinski sporazum i zatim Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju uspešno primenjuju. To bi bio jedan od uslova za davanje pozitivne ocene kandidaturi Srbije za članstvo u Evropskoj uniji”.

Navodeći da će Srbija ozbiljno razmotriti “realističnu analizu evropskog komesara” i doneti odluku o tome, predsednik Srbije Boris Tadić kaže:

Za Srbiju je najvažnije da proces integracija traje što kraće. Nas ne zanimaju uvek i po svaku cenu brzi prolazni ciljevi, nas zanima taj konačni cilj - članstvo u Evropskoj uniji. U tom kontekstu analiziramo kada da uputimo zvaničan zahtev za članstvo u EU. Ima različitih mišljenja i mi tragamo za načinima koji podižu verovatnoću konačno pozitivne odluke država članica EU o implementaciji Prelaznog sporazuma, odnosno ŠP."

Jedan od tih načina je nedavni poziv Srbije da delegacija EU doputuje u Beograd kako bi se neposredno uverila u stepen sardanje Beograda sa Haškim tribunalom. Komentarišući ovakav poziv, Ren je rekao da se on ne protivi inicijativi, ali da je ipak na EU i Savetu ministara da razgovaraju o napretku saradanje, “a tužilac Tribunala Serž Bramerc je onaj koji kvalitet te saradnje treba da oceni".

Srbija ni na koji način ne želi da zaustavi proces priključenja Kosova nekim svetskim međunarodnim finansijskim institucijama.

On je ponovio da su evropska integracija Srbije i rešavanje statusa Kosova dva različita procesa. Na pitanje da li se od zvaničnika Beograda očekuje fleksibilniji stav kada je reč u o članstvu Kosova u međunarodnim intitucijama, Tadić i Ren odgovaraju:

Srbija ni na koji način ne želi da zaustavi proces priključenja Kosova nekim svetskim međunarodnim finansijskim institucijama jer mi smo u pregovorima o budućem statusu predlagali takvo rešenje za Kosovo i Metohiju. Tragamo za realističnim rešenjem, ali istovremeno ne odustajemo od odbrane svojih legitimnih prava, a to je integritet zemlje Srbije.”

Jako je važno da Kosovo učestvuje u regionalnim procesima privredne i političke saradnje i potrebno je da se nađe praktično rešenje kako bi se to ostvarilo. Ali, sasvim je na mestu, i treba reći da je proces evropskih integracija Srbije nešto što nije vezano za status Kosova.”

Premijer Srbije Mirko Cvetković zahvalio je na podršci koju Evropska komisija pruža Srbiji i ponovio da je proces evropskih integracija jedan od glavnih prioriteta Vlade. Ren je tokom posete obišao i Skupštinu Srbije, koju je označio ključnom u procesu pridruživanja Evropskoj uniji. Sa evropskim komesarom sastala se predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović i svi šefovi poslanickih klubova, osim radikala koji nisu prihvatili njegov poziv za razgovor.

Renovu preporuku Srbiji da ne aplicira za kandidaturu za članstvo u Uniji pre nego što bude odmrznut Prelazni trgovinski sporazum, politikolog Jovan Komšić vidi kao pozitivan savet:

Ja verujem da iza te sugestije stoji upravo taj pozitivan interes da, kada se krene transparentno u proces kandidature, stoji jedna ozbiljnija strateška procena da ne bi bilo dobro da u disharmoničnim tonovima, prioritetima koji su sad u Evropskoj uniji ipak na nekoj drugoj strani stvar krene loše i po naš brod.”

Na kraju posete Beogradu, Oli Ren je u prisustvu državnog vrha Srbije i ambasadora evropskih zemlja otvorio nove prostorije Delegacije Evropske komisije u Beogradu, treće u svetu po veličini, označivši je kao još jedan dokaz opredeljenja EU za evropsku perspektivu Srbije. Predsedniku Srbije poklonio je ploču:

Želeo bih da predam jedan mali poklon predsedniku Tadiću, on je poznat kao ljubitelj muzike. Ova ploča potiče iz Finske, jedna naša rok bluz grupa i naslov ploče je dosta zgodan, zove se Where is Boris – Gde je Boris. Snimljena je pre 25 godina u Finskoj i možda je tada bilo smisla postaviti to pitanje, međutim danas, zahvaljujući predsedniku Tadiću, svi znaju gde je Boris u Evropi i gde je Srbija – Srbija je danas punopravni član evropske porodice."

Pogledajte komentare (5)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG