Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Šta nakon debakla opozicionih dogovora?


Sa prepalih pregovora opozicije: Srđan Milić, Ranko Kadić, Branko Radulović, Amer Halilović, Foto: Savo Prelević

Nakon propalih pregovora opozicije o zajedničkom nastupu na izborima 29. marta političke partije imaju različite planove o daljem djelovanju. Među opcijama su samostalan izlazak na izbore ili u manjoj koaliciji sa programski bliskom partijom. U međuvremenu vladajuća koalicija je već pokrenula članstvo i počinje sa kampanjom.

Nakon fijaska u progovorima o formiranju zajedničke opozicione liste treba iskoristiti predstojeće vrijeme i vidjeti da li postoji neka varijanta u kojoj bi određeni politički subjekti formirali novi savez, kaže lider Narodne stranke Predrag Popović. On podsjeća da je nekoliko političkih stranaka bilo za koaliciju partija koje žele taj savez, ali da je protiv toga bio Srđan Milić, predsjednik SNP-a:

"Bojim se da ako se nešto ne uradi ovih narednih nekoliko dana i ne dođe do nekog okrupnjavanja opozcije u kom to pravcu može da ide u ovom trenutku niko vam ne može sa sigurnošću reći, ali ako toga ne bude bilo mislim da smo juče praktično onakvim neodgovornim prije svega odnosom prema građanima Crne Gore koji opoziciono razmišljaju suštinski riješili i rezultat izbora u martu mjesecu. Da vidimo da li je moguća neka B varijanta. Da li je moguće neko okupljanje oko opozicije na drugačijim osnovama. Međutim, izrazito neraspoloženje za tu ideju otpočetka je pokazivala Socijalistička narodna partija, odnosno njen lider gospodin Milić, tako da nijesam siguran da se na tom planu nešto može bitnije uraditi."

Predsjednik Socijalističke narodne partije Srđan Milić je saopštio da će o pregovorima o zajedničkoj listi obavijestiti glavni odbor koji će nakon toga odlučiti kako će ta stranka nastupiti na parlamentarnim izborima. Upravo ovu odluku Glavnog odbora SNP-a očekuju i druge dvije partije, Nova srpska demokratija i Pokret za promjene. Goran Danilović i Koča Pavlović se i dalje nadaju da će Glavni odbor SNP-a pristati na koaliciju stranaka opozicije koje to žele: Danilović:


"Nama sada ostaje da eventualno sačekamo ukoliko će to biti u nekom razumnom roku odluku Glavnog odbora Socijalističke narodne partije koja bi možda mogla da promjeni raniju odluku jer podsjećam da je ranije odluka bila da SNP nastupa samostalno, a daje mandat gospodinu Miliću da ukoliko postoji raspoloženje svih se može napraviti velika opoziciona koalicija. S obzirom da je u tom trenutku bilo jasno, bude li se razgovaralo s onima koji imaju već spremljene stavove, da od toga nema ništa, sada ostaje da se vidi da li će eventualno Glavni odbor Socijalističke narodne partije reći da je raspoložen za koaliciju koju mi predlažemo od početka, a to je koalicija tri veće opozicione političke partije plus oni drugi koji žele opozicioni savez".


Pavlović:


"Mi u Pokretu za promjene smatramo da postoji još uvijek prostot da se Glavni odbor SNP-a opredijeli drugačije od onoga kako je to juče u prethodnih dana nagovještavao njihov lider. Sačekaćemo do tada. Pri tom smo prilično uvjereni da onaj oporavak koji je SNP doživio tokom zadnjih mjeseci bi mogao da bude doveden u pitanje nihovim protivljenjem protiv zajedničke opozicione liste i mislim da su oni potpuno toga svjesni i da će u tom smislu i postupiti na najbolji mogući način".

Izvjesno formiranje Srpske nacionalne liste


Na pragu je i formiranje Srpske nacionalne liste. Jedan od inicijatora Novak Radulović kaže da su pregovori sa još nekim strankama u toku:

Za sada sigurni su u toj listi Stranka sprskih radikala, Srpski nacionalni savjet i Srpsko narodno vijeće sa istaknutim pojedincima, a očekuje se ovih dana i formiranje Stranke srpskih narodnjaka
"Za sada sigurni su u toj listi Stranka sprskih radikala, Srpski nacionalni savjet i Srpsko narodno vijeće sa istaknutim pojedincima, a očekuje se ovih dana i formiranje Stranke srpskih narodnjaka. Porazgovarali smo sa predstavnicima inicijativnog odbora i na putu smo da se i sa njima dogovorimo, ali ne bih prejudicirao i ne mogu prorokovati da li će ti razgovori biti potpuno uspješni. Moramo biti vrlo oprezni jer se očigledno, ono što se gromapucateljno najavljuje unaprijed završava neuspješno i zato moram biti malo porezan, ali sa velikom nadom".

Dok opozicione stranke nemaju jasan odgovor o načinu nastupa u vladajućoj koaliciji su pregovori završeni i očekuje se samo odgovor Bošnjačke stranke koja će odlučiti za vikend o ulasku u koaliciju. Portparol Demokratske partije socijalista Rajko Kovačević smatra da će taj odgovor biti pozitivan i kaže da je ta koalicija započela kampanju:

"Što se tiče kampanje Demokratske partije socijalista ona je već uveliko u aktivnostima koje podrazumijevaju obrađivanju uslova za besprekorno funkcionisanje partijske infrastrukture. Naši mnogobrojni aktivisti su na terenu i neposredna komunikacija sa biračima je u punom jeku. Po svemu onome što saznajemo biće više nego ubjedljiva pobjeda ove koalicije na ovim parlamentarnim izborima".

Debakl bio očekivan

Analitičari procjenjuju da je fijasko opozicije u predizbornim pregovorima bio očekivan iz više razloga, ali kao najvažniji navode činjenicu da nijedna od opozicionih stranaka nije razmišljala o tome kako ugroziti stabilno biračko tijelo vlasti. Debakl pregovora raznorodne i razjedinjene crnogorske opozicije svima je izgleda bio očekivan osim njima samima. Što je najgore oni su dodatno otežali njihovu ionako nezgodnu poziciju na manje od dva mjeseca uoči izbornog dana. Analitičar Dragan Rosandić:

"Tu je mnogo subjekata, sujeta, lažnog liderstva, ko zna čega sve, da se to moglo ujediniti na jednu listu i napraviti jedan ozbiljan protivnik režimu. Ne vjerujem da se tu može bilo što uraditi ni u narednom periodu".

Profesor Svetozar Jovićević smatra da je sve podgrijavano na jednoj neopravdanoj iluziji o stvaraju takozvanog sinergetskog efekta koji će ugroziti vlast. Iluzija koju su djelimično podgrijavali dio medija i stranke koje preživljavaju unutrašnje turbulencije, tako se zaklanjajući zbog sopstvenih problema:

"To je ono što je veoma loše i makar da je to rađeno u nekakvoj tišini u međusobnim razgovorima i dogovaranjima bilo bi manje negativnog efekta nego što će ga biti i iluzija je u tome što se prosto htjelo spajati nespojivo. Umjesto da se otpočetka razgovara u tišini koji je to model, koji je to način organizovanja da se ugrozi stemeno biračko tijelo vladajuće koalicije. O tome kao da se uopšte nije razgovaralo, a to se moglo postići samo adekvatnim organizovanjem u formi različitih koalicija, ne tako brojnih, ali različitih koalilcija koje su formirane na nekakvoj programskoj osnovi i prije svega mislim na onaj najvažniji dio koalicije koja bi mogla da ugrozi biračko tijelo DPS-a, a ta koalicija je mogla biti formirana ili može biti formirana i jedino na toj osnovi koju sam mnogo puta isticao i jasan odnos prema državnom pitanju, nesporan odnos prema sopstvenoj državi i nesporan odnos prema kvalitetu vlasti".

Stvoreno je već dovoljno tenzija, uzajamnog nepovjerenja i neraspoloženja i u takvim okolnostima je teže, mnogo teže govoriti o nekakvom najboljem mogućem rješenju, ali ja ne isključujemm iznenađenje do zadnjeg trenutka.
Izgledi za pregrupisavanje su sada manji

Postavlja se pitanje što slijedi i ima li opozicija izgleda da se pregrupiše:

"Sada su ti izgledi manji nego što su bili prije koji mjesec. Vremena je malo. Stvoreno je već dovoljno tenzija, uzajamnog nepovjerenja i neraspoloženja i u takvim okolnostima je teže, mnogo teže govoriti o nekakvom najboljem mogućem rješenju, ali ja ne isključujemm iznenađenje do zadnjeg trenutka. Ne isključujem mogućnost da se neke od partija programski relativno bliske ne formiraju neku koaliciju od nekolike stranke koje opet, ponavljam, mogu pledirati da uzmu dio biračkog tijela vladajuće koalicije. To je čini mi se ono o čemu je trebalo razmišljati od samog početka i o čemu treba razmišljati i sada ako već nije uveliko kasno".

I Rosandić procjenjuje da je nužno napraviti nekoliko manjih opozicionih grupacija, ali na drugim osnovama mada, kako primjećuje, mnogo toga im ne ide na ruku. I vlast je u startu u značajnoj prednosti zahvaljujući starom izbornom sistem i lošem svijetlu u kojem se opozicija predstavila građanima:

"Sama poruka neobjedinjene opozicije građaninu je da ni ona sama ne vjeruje u pobjedu, pa onda taj građanin koji bi na neki način možda bio više motivisan nego do sada izašao na izbore, ovako ćemo verovatno imati dosta apstinenata i nezadovoljnih i prosipanja tog glasačkog tijela".

RSE: Znači li to da smatrate da bi onaj dio glasačkog tijela koji bi podržao opoziciju zbog nezadovoljstva ovakvim njihovim ponašanjem i neuspjelim pregovorima mogao da apstinira izbore?

Rosandić: U principu to se i dešava. DPS dobija izbore otprilike po istom principu jer ne podiže broj glasača, nema novih glasača. To su otprilike sve jedni isti, ali uglavnom problem kod opozicije je što uvijek taj broj apstinenata maltene iz izbora u izbore sve veći i veći. Dakle, pominjali su se tu tri velike partije, tri velika lidera, na žalost, nema tu ni tri velie partije ni tri velka lidera. Ima samo jedna ozbiljna opoziciona partija to je SNP, ali ne i velika partija.

  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

  • 16x9 Image

    Biljana Jovićević

    Od 2001. je izvještač iz Podgorice Radija Slobodna Evropa, a od jula 2009. je stalni član redakcije u Pragu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG