Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kritike poteza Tužilaštva na suđenju Šešelju


Vojislav Šešelj u Haškom tribunalu

Sudsko veće Haškog tribunala, u postupku protiv Vojislava Šešelja, odlučilo je da na neodređeno vreme prekine suđenje, koje je počelo u novembru 2007. godine. Tužilaštvo se više puta žalilo na to da su svedoci zastrašivani i da je na njih vršen pritisak, a Haški sud je, krajem januara, Šešelja optužio i za nepoštovanje suda jer je u jednoj svojoj knjizi objavio imena zaštićenih svedoka, kao i delove njihovih iskaza. U trenutku donošenja odluke o prekidu, tužiocima je ostalo manje od sedam sati za izvođenje dokaza protiv Šešelja.

Predstavnica Tužilaštva Haškog tribunala Olga Kavran kaže da je zahtev za privremenu obustavu suđenja Vojislavu Šešelju podnet zbog "narušenog integriteta postupka", podsetivši da ovo nije prvi put da je Tužilaštvo iznelo takav zahtev:

"Sudije su u svojoj odluci da obustave postupak navele da u spletu postojećih okolnosti saslušanje drugih svedoka ne bi bilo u interesu pravde jer ne bi bilo moguće garantovati da će se oni slobodno izjašnjavati, ali ni njihovu sigurnost i integritet samog postupka. Nije prvi put da Tužilaštvo traži privremeno obustavljanje postupka, to je traženo, ako se sećate, i u julu prošle godine. Sudsko veće jer prihvatilo neke od argumenata Tužilaštva i donelo ovakvu odluku. Na sudskom veću je da odluči šta će se dalje dešavati, odnosno kada će se postupak nastaviti."

RSE: Da li Tužilaštvo ima neku nameru ili mogućnost da eventualno u međuvremenu dođe do dodatnih dokaza kojima bi moglo da raspolaže u tom procesu, budući da su neki svedoci razotkriveni od strane gospodina Šešelja i da li postoji mehanizam da se to spreči u buduće?

Tužilaštvo već dosta dugo upozorava na kampanju šikaniranja i zastrašivanja svedoka u nameri da se opstruira postupak.
"Tužilaštvo već dosta dugo upozorava na kampanju šikaniranja i zastrašivanja svedoka u nameri da se opstruira postupak i još prošle godine je reklo da će, ukoliko se ta kampanja ne zaustavi, pretresnom veću biti uskraćena mogućnost da sasluša ključne dokaze. Više od toga zaista ne mogu da vam kažem u ovom trenutku jer to nisu stvari o kojima mogu da diskutujem – to nije za javnost."

Tužilaštvo je izgubilo


Za šefa pravnog tima za odbranu Vojislava Šešelja, Zorana Krasića, odluka o odlaganju suđenja predstavlja pravni skandal:

"Tužilaštvo jednostavno nije projektovano da u jednom normalnom postupku izgubi postupak, a ono ga je izgubilo. Vojislav Šešelj je pobedio još prvog dana kada je je otišao u Haški tribunal."

Reagovao je i Nacionalni savet za saradnju sa Haškim tribunalom, koji je ocenio da će ponovni prekid suđenja Vojislavu Šešelju dodatno umanjiti već poljuljano poverenje srpske javnosti u nepristrasnost tog suda.

"U ovom trenutku nemamo saznanja o ugrožavanju svedoka, niti smo o tome obavešteni od strane Tribunala", ističe se u saopštenju Saveta i dodaje da je potrebno omogućiti optuženom Šešelju pravo na odbranu, koje uključuje i pravo optuženog da se sam brani, kako bi se suđenje nesmetano i u razumnom roku završilo.

Što pre završiti suđenje


I predsednik Političkog saveta Demokratske stranke Dragoljub Mićunović smatra da prekid suđenja Šešelju ni u kom slučaju ne koristi ni kredibilitetu Tribunala, niti političkoj atmosferi u Srbiji:

"Mogu da shvatim da im je Šešelj neugodan optuženik, koji ima svoj način odbrane. Od početka tog suđenja ima nekih problema, nespremnost Tužilaštva i razni zahtevi, dakle, vrlo je čudno."

Mićunović podseća da je bilo problema i sa pojedinim svedocima koji su menjali svoje izjave:

To je problem koji se može rešavati na drugi način, nekim administrativnim upozorenjem ili kaznom, a ne prekidom suđenja.
"Sve to što je Tužilaštvo iznosilo na neki način je postajalo kompromitovano. Približio se kraj i ne razumem zašto je došlo do prekida, čak i ako je bilo tog prekršaja, da su neki od zaštićenih svedoka bili otkriveni kroz neko objavljivanje. To je problem koji se može rešavati na drugi način, nekim administrativnim upozorenjem ili kaznom, a ne prekidom suđenja."

Kritike na račun rada Tužilaštva ima i Slobodan Maraš, funkcioner Liberalno demokratske partije:

"Tužilaštvo u Hagu za mene je prilično iznenađujuće. Mislim da način na koji funkcionišu i kako su pripremljeni ne odgovara instituciji koju predstavljaju. Mislim da bi za Haški tribunal i njegov dignitet, ali i za celu srpsku javnost, koja je opterećena tim problemom pre svega kroz nastup poslanika njegove partije i televizijske prenose koji se emituju gotovo svakog dana, bilo dobro da se to suđenje što pre završi - ova situacija nikome ne koristi."
U kojoj meri, inače, građani Srbije prate prenose iz Haškog tribunala i koliko se oni reflektuju na njihove stavove:

"Kako da ne pratim, mnogo mi je interesantno i zanimljivo."
"Ne, ne interesuje me."
"Čini mi se da doktor Vojislav Šešelj može da služi na ponos svim pravnicima u bivšoj SFRJ. Bilo bi, čak, interesantno da su prenosili i suđenja Haradinaju ili Naseru Oriću, pa da čujemo kakvi su to bili dokazi kada su ti ljudi prošli praktično bez ikakve kazne."
"Mislim da je to arčenje budžetskih para i da nije primereno javnom servisu."

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG