Dostupni linkovi

Protesti pred Vladom ne prestaju


Protesti pred zgradom Vlade, Foto: Savo Prelević
Protesti pred zgradom Vlade, Foto: Savo Prelević

Pred zgradom Vlade se svakodnevno okupljaju nezadovoljni radnici više preduzeća koji, za sada, nailaze samo na zid ćutanja vlasti. Iako se protesti intenziviraju, a nezadovoljstvo uvećava, radnicima se još uvijek nije obratio niko od predstavnika Vlade. U nadležnom ministarstvu kažu da čekaju inicijativu drugih institucija.

"Nema danas da se obrati niko ovdje ovim ljudima da kaže kakva im je sudbina, i što ih dalje čeka. Ovi ljudi ovdje nijesu zaslužili ovakvo da se maltretiraju. Ima li ko da im se obrati ovdje".

"Da su nešto mislili da preduzmu, preduzeli bi do sada. Pošto nijesu do sada ni dalje ne očekujemo ništa".

"Vlada je trebalo ranije da se oglasi".

Ovo su riječi radnika raznih preduzeća koji se skoro svakodnevno okupljaju pred zgradom Vlade tražeći ispunjenje zahtjeva, koji se uglavnomo odnose na isplatu dugovanja na ime zaostalih primanja i poštovanja kolektivnih ugovora. Posljednjih dana pred Vladom su protestvovali radnici Kombinata aluminijuma, cetinjskog "Oboda", podgoričkog "Radoja Dakića", i nikšićke Livnice koji su riješili da upute delagaciju koja bi tražila prijem kod premijera Mila Đukanovića.

Ukoliko budu odbijeni, livničari kažu da će premijeru uputiti pismo. U međuvremenu, radnici Livnice izražavaju snažan revolt zbog osjećaja odbačenosti:

Gladni smo. Godinu dana jednog jedinog dinara ne primamo.Niko da se okrene više na nas.
"Država nam je okrenula leđa. Mi smo građani Crne Gore. Ja ne mogu da shvatim da neko ovako nama može da okrene leđa. Mi imamo familije, ljudi. Stotinu familija je danas gladno. Gladni smo. Godinu dana jednog jedinog dinara ne primamo. Niko da se okrene više na nas. Meni nije jasno zbog čega ovakav odnos. Jesmo li mi neki protivnici ove države? Ne! Većina nas je glasalo za ovu državu. Zbog čega ovakav odnos? Neka nam to neko kaže. Neka nam kažu da nećemo više raditi, i da se Livnica zatvara. Niko neće s nama da razgovara. Zbog čega? Neka nam to neko kaže."

Radnici Livnice koju je od nikšićke Željezare kupila italijanske kompanija "Gati" su mjesecima štrajkovali ukazujući na nepoštovanje ugovora od strane novog vlasnika. Ova firma od nove godine više ne radi. Ugovor sa "Gatijem" je raskinut, ali radnici su u neizvjesnoj situaciji. Predsjednica sindikata Livnice Angelina Mušikić smatra da Vlada ne smije da ignoriše ovaj problem:

"Vlada treba da preuzme mjere da bi Livnica krenula sa proizvodnjom, jer to je firma koja radi, koja je radila. S naše tačke gledišta to je realno, sigurno, a ako neko to negira onda znači da su to ti koji žele Livnicu da ugase."

Radnici Prerade, jednog od pogona podgoričkog Kombinata aluminijuma, traže isplatu zaostalih zarada i, kako kažu, prije svega ostvarenje prava na rad. Vlada je, tvrde, jedina adresa na koju se mogu obratiti:

"Mi jedino možemo Vladi da se obratimo, jer većinski vlasnik ignoriše sve naše napore, napore našeg sindikata. Došli smo u bezizlaznu situaciju. Nadamo se da bi oni trebalo da ispoštuju nešto što su napisali, jer oni su nas prodali sadašnjem većinskom vlasniku."

Vlada čeka inicijativu Saveza Sindikata

Pomoćnik ministra za ekonomski razvoj Dragan Kujović je za naš Radio rekao da zahtjevi Prerade KAP-a i nikšićke Livnice nemaju veze sa nadležnostima Ministarstva za ekonomski razvoj, jer su Vlada i ministarstvo ispunili sve obaveze prema njima. Kujović ipak kaže da postoji svijest da je riječ o problemima radnika koji spadaju u nadležnost Ministarstva za ekonomski razvoj.

Radnički protesti pred zgradom Vlade, Foto: Savo Prelević
"Nećemo se distancirati od njihovih problema. To sve zavisi od institucija koje bi trebalo da rješavanjem ovakvih problema. Mi smo spremni da se uključimo, ali zahtjevi su tako koncipirani, da Ministarstvo za ekonomski razvoj nema ingerencije da bude taj subjekt koji će da vodi", kaže Kujović.

RSE: Koje su to institucije koje bi trebalo da se uključe u rješavanje problema?

Kujović: Prije svega Savez Sindikata Crne Gore bi trebalo da inicira razgovore sa ministarstvima koja se resorno dotiču njihovih zahtjeva, i mi smo u tom dijelu spremni da se uključimo.

Vlada čeka inicijativu Saveza Sindikata. Za to vrijeme konkurentska Unija slobodnih sindikata, koju Vlada ne priznaje kao reprezentativni sindikat, podržava radničke zahtjeve. Sa radnicima Livnice, u četvrtak su pred Vladom bili predstavnici rukovodstva ove sindikalne organizacije. Jedan od njih je Aleksa Marojević, koji smatra da Vlada ne bi smjela da zanemaruje izraze radničkog nezadovoljstva, te da postoji mogućnosti eskalacije protesta:

"Najgore će biti ukoliko se nastavi ovakav odnos, jer ovo što se dešava ovih dana, bojim se da će postati svakodnevnica tokom cijele ove godine, a možda i iduće. I to ne u ovom broju, nego je realno očekivati da to bude, u svakom slučaju, u mnogo većem broju. Onda će to biti teže rješavati, i zato ja očekujem da će Vlada otvoriti prostor za razgovore o svim ovim problemima. Mislim da se jedan dio mora parcijalno rješavati, a taj program mjera koje će smanjiti uticaj ovih posljedica globalne krize, svakako očekujemo da ga Vlada učini javnim i dostupnim, da bi svi poslodavci, sindikat i svi relevantni činioci u ovom društvu na vrijeme sjeli i razgovarali, i tražili rješenja za te probleme."

XS
SM
MD
LG