Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Oslobađajuće presude u slučaju "mali maestro"


Sa suđenja u slučaju "mali maestro"

Zagrebački Županijski sud je nepravomoćno oslobodio bivšeg potpredsjednika Fonda za privatizaciju i jednog poduzetnika optužbi za davanje i primanje mita i zloupotrebu položaja i ovlasti. Državno odvjetništvo najavilo je žalbu, ali po ocjeni naših sugovornika – dosadašnji tijek postupka dovodi u pitanje sposobnost sistema da se kaznenim progonom bori protiv korupcije.

Postupak koji je mjesecima punio novinske stupce – takozvana korupcionaška afera „mali maestro“ – završio je nepravomoćnim oslobađajućim presudama. Bivši potpredsjednik Fonda za privatizaciju Ivan Gotovac i splitski poduzetnik Svjetlan Stanić oslobođeni su optužbe da je Gotovac kao potpredsjednik Fonda pogodovao Staniću u postupku prodaje „Dalmacija-vina“ i hotela „Bellevue“ u Splitu. Oni su bili prijatelji, činjenica je da je Gotovčevo ponašanje prema Staniću možda bilo neetično i izvan normi postupanja primjerenih državnom Fondu za privatizaciju, ali nema elemenata kaznenog djela, rečeno je u obrazloženju oslobađajuće presude.

Državno odvjetništvo najavilo je žalbu Vrhovnom sudu na oslobađajuću presudu, ali – po ocjeni dekana zagrebačkog Pravnog fakulteta i najpoznatijeg hrvatskog eksperta za fenomen korupcije Josipa Kregara – dosadašnji tijek postupka zaslužuje negativnu ocjenu:

„Hrvatska ovim ne pokazuje naročitu želju, niti sposobnost da se kaznenim progonom suprotstavi korupciji.“
Za Kregara nikako ne može biti alibi činjenica da je ovaj postupak po ocijeni medija „zbrzan“ i vrlo gromoglasno medijski prezentiran kada je prošle godine započeo, kako bi se i njime pokazala hrvatska spremnost i sposobnost da se uhvati u koštac sa korupcijom. To je preozbiljno pitanje, kaže naš sugovornik:
„Mi nismo u poziciji da olakim šminkanjem bilo što dokažemo, a najmanje našu pravu volju da se suzbije korupcija. Ne može se na taj način igrati sa našim pregovorima, uvjerljivošću i vjerodostojnošću pred evropskim tijelima.“
Socijaldemokratski saborski zastupnik Ivica Pančić, već se šestu godinu vlasti HDZ-a gotovo donkihotski bori protiv korupcije. Za njega ova prvostupanjska oslobađajuća presuda – nije vijest:
„To nije ništa neočekivano. Iznenađenje bi bilo da je Državno odvjetništvo sa USKOK-om profesionalno obavilo svoj posao. Još veće iznenađenje bi bilo da je sud presudio na način na koji je javnost očekivala da će presuditi, jer je od strane Vlade bila pripremljena da može očekivati osuđujuću presudu.“
U sustav treba dovesti ljude koji znaju svoj posao, kaže Pančić:
„Ljudi koji neprofesionalno rade u državnim službama, da li Državnom odvjetništvu, USKOK-u ili pravosuđu, trebali bi jednostavno otići iz sustava. Uz političku volju da se u ovoj državi uvede red. Međutim, političke volje, prvenstveno od strane premijera Sanadera, a o njegovim ministrima da i ne govorimo – nema.“
Dakle, potez je na Vrhovnom sudu, koji je često posljednjih godina bio ozbiljan korektiv loših poteza pravosuđa na nižim razinama. Dodajmo tome i da Hrvatska uz postupke za korupciju koji su u tijeku ima još prilika da pokaže svoju vjerodostojnost: sinoć su mediji – zasigurno ne slučajno – uz vijest o nepravomoćnoj oslobađajućoj presudi Gotovcu i Staniću, odmah plasirali i vijest o upravo otkrivenoj korupcionaškoj aferi velikih razmjera u Hrvatskim željeznicama, a danas je saborski Odbor za obranu odobrio formiranje istražnog povjerenstva o sumnjivoj nabavi 39 vojnih kamiona izravnom pogodbom 2004. godine, u vrijeme kada je ministar obrane bio Berislav Rončević iz HDZ-a.
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG