Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Propali pregovori opozicije


Goran Batričević, Goran Danilović, Predrag Popović na opozicionim pregovorima 11. februara 2009, Foto: Savo Prelević

Crnogorska opozicija gromko je najavljivala kako će se ujediniti i na predstojećim izborima poraziti vladajuću koaliciju na čelu sa Demokratskom partijom socijalista. Njihovi su dogovori, međutim, danas u Podgorici definitivno propali, tako da je realno očekivati kako će Milo Đukanović i saradnici nastaviti vladati i uskoro napuniti četvrt vijeka na čelu Crne Gore.

Tri i po sata trajao je sastanak svih opozicionih stranaka na kojem se nakon više mjeseci najava pokušalo doći do dogovora o zajedničkom nastupu opozicije na parlamentarnim izborima. Svi opozicioni lideri i predstavnici stranaka su bili jedinstveni u ocjeni da dogovor nije postignut i da više neće biti sastanaka. Predsjednik Socijalističke narodne partije Srđan Milić, koji je organizovao pregovore, rekao je da je uz taj razgovor tekla i medijska kampanja protiv njegove stranke, a da oni politički subjekti koji su se založili za jedinstvenu opozicionu listu čekali su propast pregovora kako bi optužili SNP za neuspjeh:
"U više navrata sam isticao da ne postoje male i velike partije, da postoje samo iskreni i neiskreni političari. Do danas nijesam se osvrtao na jednu izuzetno prljavu kampanju koja je vođena, naročito u nekim medijima, oko toga da je ovo već gotova stvar, da bi sjutra neko mogao da objavi da za tu opozicionu listu, za tu opozicionu ideju najveći krivac je SNP Crne Gore."
Milić nije mogao da kaže na koji će način njegova partija, kao trenutno najstabilnija u opoziciji, nastupiti na narednim izborima, samostalno ili pak u koaliciji, navodeći da će konačnu riječ o tome dati glavni odbor partije. Milić je saopštio da su pregovori okončani:
"Sa svim svojim izjavama sam pokušao da štitim mogućnost jedinstvenog djelovanja opozicije do današnjeg dana. Od sjutra ću voditi računa samo o onome što su interesi SNP-a i interesi građana Crne Gore."

Opozicioni pregovori, Foto: Savo Prelević
I drugi politički lideri i predstavnici opozicionih stranaka nemaju jasan stav na koji će način nastupiti na izborima, odnosno da li će biti drugih koalicija. Branko Radulović, potpredsjednik Pokreta za promjene, se nada da će najviši organi SNP-a revidirati stav o nemogućnosti stvaranja opozicione liste:
"Posebnu odgovornost za stvaranje te široke liste, imajući u vidu specifičnu snagu SNP-a i gospodina Milića, nosi on i mi se nadamo da će na glavnom odboru koji će se održati ove nedelje da će oni preispitati svoju odluku da svi ili niko budu na toj širokoj opozicionoj listi. Gospodin Milić i SNP treba da znaju da ukoliko se bude formirala ta široka opoziciona lista to je pobjednička lista u kojoj su svi pobjednici, posebno građani Crne Gore. Ukoliko se ne bude formirala ta široka opoziciona lista, ukoliko budemo svi pošli samostalno tada smo svi gubitnici."
Pojedine političke stranke opozicije su i ranije bile skeptične prema jedinstvenoj opozicionoj listi zato što se radi o skupu ideološki i programski različitim partijama. Predsjednik Liberalne partije Miodrag Živković je nakon sastanka ostao pri ranijem stavu da opozicija treba da izađe na izbore u nekoliko kolona:
"Uvjeren sam da su one stranke koje su demokratski i u građanskom smislu profilisane i prepoznatljive da na taj način mogu da pridobiju najzad povjerenje jednog dijela dosadašnjih glasača Demokratska partije socijalista, jer samo na taj način možemo omogućiti promjene u Crnoj Gori. Ono što mogu da konstatujem sa današnjeg sastanka jeste da sigurno neće biti jedinstvene liste opozicije i da će opozicione stranke u narednim danima razgovarati o stavovima i modelima. Što se tiče Liberalne partije ona će mislim u subotu imati glavni odbor gdje će donijeti odluku na koji način izaći na izbore i mi smo tome već odavno pristupili veoma ozbiljno i imamo model koji je za nas apsolutno prihvatljiv i koji obezbjeđuje siguran i konforan parlamentarni status poslije ovih izbora."
Bošnjačka stranka je istovremeno razgovarala sa partijama vlasti i opozicije. Prema posljednim informacijama Bošnjacima je bliži ulazak u koaliciju sa vladajućim partijama jer su im ponuđena dva mandata u parlamentu i pet odsto učešća u vlasti i diplomatiji. Podsjetimo. Nekoliko mjeseci su trajali razgovori između opozicionih stranaka o stvaranju jedinstvene izborne liste, a pregovori su intenzivirani nakon raspisivanja izbora za 29. mart. Na drugoj strani, za sada je izvjesno da će opozicionim partijama parirati vladajuća koalicija, Demokratska partija socijalista, Socijaldemokratska partija i Hrvatska građanska inicijativa, uz mogućnost priključenja još nekih partija.
  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG