Dostupni linkovi

Početak obračuna sa kriminalom?


Hapšenje kriminalnih grupa iz Vojske i Ministarstva odbrane Srbije, i činovnika iz drugih vladinih ministarstava, još jednom je pokazalo da je korupcija problem društva broj jedan. Iako je Vojska do sada važila za instituciju od najvećeg poverenja, ispostavilo se da ni ona nije imuna. I ovom prilikom najviši zvaničnici obećali su konačan obračun sa kriminalom.

Predsednik Srbije Boris Tadić čestitao je policiji na rezultatima u borbi protiv organizovanog kriminala i izjavio:


"Iza nas su teške godine u kojima je stabilizovan kriminal, a država destabilizovana. Sada je poslednji trenutak da učinimo konačni iskorak u borbi protiv organizovanog kriminala. Država će uključiti sve resurse u tu borbu, svi su jednaki pred zakonom i privilegovanih nema."


Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova, rekao je da će istrage u slučajevima korupcije u državnim organima biti nastavljene:

"Niko ko obavlja određene političke funkcije, ili ima određeni ekonomski status, ili zauzima neko javno mesto u društvu u Srbiji, to mu ne može biti alibi za kriminal ili bilo kakav oblik korupcije. Sve u svemu, kao što smo i najavili, borba protiv kriminala i korupcije podrazumeva da nije važno čiji je ko i gde radi, već kakav je ko i da li je počinio neko krivično delo."

Vojne strukture u Srbiji poslednjih godina prešle su put od najomiljenijih do momenta u kom su uhapšeni kriminalci iz njihovih redova. Šesnaest pripadnika organizovane grupe unutar Vojske i Ministarstva odbrane Srbije osumnjičeno je za izdavanje lažne lekarske dokumentacije na osnovu koje su dodeljivani stanovi, određivane penzije i invalidske odštete. Među uhapšenima su se našla i dva lekara sa činom pukovnika iz Vojno medicinske akademije, Ivica Medenica i Jovan Jugović, kao i sedmoro iz Ministarstva odbrane, od kojih i major Mihajlo Živković, iz Direkcije za imovinsko-pravne poslove. Sumnja se da su državu oštetili za nekoliko miliona evra.

Vojska nije nikakav izuzetak iako se misli da je nedodirljiva i nepokvarljiva, i nekakva idealna. A nije.
Dragan Vukšić, iz Foruma za međunarodne odnose, koji je u armiji služio 35 godina i u penziju otišao sa činom pukovnika, izjavio je za naš radio da ga ova vest nije iznenadila, jer je korupcija svuda prisutna, ali da je dobro što će konačno kriminalci iz redova vojske biti procesuirani:

"Bitno je shvatiti da je vojska podložna svemu što se desava u društvu, samo sa malom zadrškom. Ljudi vide šta se radi, kakvi su političari, i onda pokušavaju da prigrabe za sebe. Kažu, pa dobro, što smo mi gori što smo u vojsci, ovi i onako iskoristiše sve. Dakle, vojska nije nikakav izuzetak iako se misli da je nedodirljiva i nepokvarljiva, i nekakva idealna. A nije."

Istovremeno sa hapšenjima u vojnim redovima, policija je otkrila i privela osmočlanu grupu zbog sumnje za zloupotrebu službenog položaja i primanje mita, koji su uzimanjem novca iz Nacionalnog investicionog plana državu oštetili za oko 300.000 evra. Među uhapšenima su i Dragan Kokunešoski, savetnik u Ministarstvu ekonomije, njegov kolega Radivoje Pirgić, kao i Milos Simić, bivši pomoćnik ministra u Ministarstvu trgovine.


Mlađan Dinkić, ministar ekonomije, rekao je da osumnjičeni nisu partijski ljudi, već da su oduvek radili u administraciji:

"Mi dajemo punu podršku da se svi detalji rasvetle i da odgovaraju oni koji su to zaslužili."

Šansa za vraćanje pozitivnog imidža Vojske

Ipak, hapšenje kriminalaca iz vojnih struktura predstavljalo je ne malo iznenađenje za javnost jer se pokazalo da se i na njih odrazilo stanje u čitavom društvu.

Ranijih godina, kada sam ja bio u vojsci, imali smo toliko stroge inspekcije da se nekada išlo do toga da se broje listovi papira za pisaće mašine.
Milorad Timotić, iz Centra za civilno-vojne odnose, koji je u vojsci proveo 37 godina i penzionisan sa činom pukovnika, rekao je za naš program da bi taj slučaj mogao Ministarstvu odbrane i Generalstabu da posluži i za vraćanje pozitivnog imidža:

"Da jednostavno pojačaju i učvrste kontrolu i sistem. Ranijih godina, kada sam ja bio u vojsci, imali smo toliko stroge inspekcije da se nekada išlo do toga da se broje listovi papira za pisaće mašine. Mislim da će nadležni iz ovoga izvući ozbiljne pouke i da će jednostavno pojačati i učvrstiti unutrašnju kontrolu. A verovatno će ovi slučajevi biti strogo sankcionisani."

Njegov kolega Dragan Vukšić zaključuje da Vojska jednostavno više ne može ostati nedodirljiva institucija:

"Ja mislim da se i danas igra na tu kartu posebnog značaja Vojske, ali to su sve prazne priče. Smatram da Vojska treba da bude profesionalizovana, da ima u društvu tačno onakvo mesto kakvo zaslužuje, i da na sebe preuzme odgovornosti koje može da izvrši."

Akcija otkrivanja organizovane kriminalne grupe u vojnim redovima trajala je 11,5 meseci. Policija Srbije saopštila da je u toku hapšenje još jedne ekipe kriminalaca osumnjičene za falsifikovanje službenih isprava i vozačkih i saobraćajnih dozvola.

Pogledajte komentare (3)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG