Dostupni linkovi

Za političke stranke nema džabe reklame


Radio-televizija Crne Gore
Radio-televizija Crne Gore

Nakon što su iz Televizije Crne Gore poručili da partije koje nijesu platile predizborno reklamiranje Javnom servisu neće moći koristiti marketinške usluge te medijske kuće, opozicione partije vjeruju da će direktor Branko Vojičić popustiti. Pokret za promjene čak predlaže da se zbog novog načina finansiranja tog medija ubuduće reklamiraju za džabe.

Osim problema sa postizanjem međusobnog dogovora o načinu izlaska na prijevremene parlamentarne izbore 29. marta opozicija od juče ima još jedan - neizmirene dugove iz prethodnih kampanja prema Javnom servisu zbog čega se neće moći reklamirati na nacionalnoj televiziji. Naši sagovornici ne spore dug ali, kako kažu, izmiruju obaveze mogućom dinamikom. Precizno ne odgovaraju na pitanje hoće li uspjeti sve da vrate do novog ciklusa predizbornog reklamiranja. Direktor Socijalističke narodne partije Vladimir Vujović nada se međutim da će generalni direktor Branko Vojičić odustati od tvrdog stava iznesenog na sjednici savjeta u utorak:

"Očekujem da generalni direktor Televizije Crne Gore neće uslovljavati reklamiranje Socijalističke narodne partije Crne Gore i drugih političkih subjekata za predstojeće izbore na način kako je to najavio. Mi naprosto očekujemo da ćemo nastaviti, prihvatiti saradnju koju smo imali sa generalnim direktorom Radovanom Miljanićem iz prostog razloga što Socijalistička narodna partija Crne Gore je propoznata po tome da svoje obaveze izmiruje na korektan način. Ja sam da podsjetim da se finansiramo iz budžeta, da je način finansiranja uređen Zakonom o finansiranju političkih partija i da je zbog potpuno limitirajućeg odnosa prema političkim subjektima u Crnoj Gori naši poslanici su u dva navrata pred novu godinu tražili da uđe u proceduru po hitnom postupku izmjena i dopuna tog zakona."


Generalni direktor Javnog servisa Branko Vojičić
Generalni direktor Javnog servisa Branko Vojičić poručio je i za to dobio podršku savjeta da oni više neće kreditirati političke stranke. Od ukupno 162.518 eura za prošlogodišnju predsjedničku kampanju, kako je navedeno, SNP je dužna 75 hiljada eura. Bivša Srpska narodna stranka 22.704 eura, a Pokret za promjene 64.726 eura. Osim toga, pojedine stranke ostale su dužne i za reklamiranje tokom lokalnih izbora u Kotoru prošlog novembra. Srpska narodna stranka u međuvremenu je transformisana u Novu srpsku demokratiju i njen funkcioner Jovan Vučurović se takođe nada da će Vojičić imati više razumijevanja za njih:

"Nova srpska demokratija prije svega ne želi da ulazi u bilo kakve polemike sa Javnim servisom i više puta smo isticali da imamo korektnu saradnju na obostrano zadovoljstvo i zato se nadamo da će se naći i rješenje za aktuelni problem jer nije dobro, naročito u predizbornom periodu vršiti pritisak na bilo koga, televizija na stranke ili političke partije na Javni servis. Sa druge strane, ako se iz televizije budu držali ovoga što su rekli onda nijedna partija neće moći da koristi usluge Javnog servisa."

Svodeći račune u Javnom servisu je utvrđeno da osim navedenog imaju dužnika još iz referendumske kampanje iz 2006. godine od oko 200 hiljada eura što od Bloka za nezavisnost što od političkih stranaka. Ispostavilo se da jedno vladajuća Demokratska partija socijalista izmiruje svoje obaveze prema Radio-televiziji Crne Gore i da će, kako sada stvari stoje, samo ona moći da se reklamira u predstojećoj predizbornoj kampanji. Da do toga ne bi došlo Pokret za promjene obratiće se kancelarijama OEBS-a i ODHR sa prijedlogom kako da stranke izađu iz ove situacije. Portparol Koča Pavlović:

"Što se tiče ove predstojeće kampanje ona apsolutno nema nikakve veze sa tim dugom, ovdje se radi o neophodnosti da se donesu nova medijska pravila jer su najmanje dva razloga za nova medijska pravila o medijskom predstavljanju i zbog toga mi smo već uradili predlog tih pravila u medijskom predstavljanju sa kojim ćemo možda već danas upoznati na ovome sastanku koji predstoji kolege iz opozicije. Osnovni princip je da bi trebalo da bude za sve jednako na državnoj Radio-televiziji i da za sve bude ta dogovorena količina medijskog prostora za sve bude besplatno. To je upravo zato što se državna televizija finansira iz državnoga budžeta."

XS
SM
MD
LG