Dostupni linkovi

Vanredna vijest

KAP potencijalna ekološka bomba?


Kolika je potencijalna opasnost po građane zbog sve češćih havarija u Kombinatu aluminijuma i da li postoji rizik da dođe do katastrofe?

Mnogim postrojenjima i opremi u Kombinatu aluminijuma zbog decenijskog neulaganja istekao je rok upotrebe što prouzrokuje česte kvarove, a policija trenutno istražuje da li su sve učestalije havarije u kombinatu posljedica dotrajalosti, nemara ili možda diverzije. Posebno je pitanje kakve su ekološke posljedice i opasnost koji žive u okolini kombinata i glavnom gradu Crne Gore.

Kako su danas objavile podgoričke "Vijesti" direktor za organizaciju KAP-a Leonid Krilov je dan uoči nove godine crnogorskom MUP-u povodom tadašnje najave Elektroprivrede da će zbog duga isključiti struju, uputio dopis u kome upozorava na moguće drastične posljedice te najave koja nije realizovana. Isključenje KAP-a bi dovelo do havarije i drugih posljedica, vatre i eksplozije čime bi bio ugrožen život, zdravlje ljudi i životna sredina, upozorava Krilov u tom dopisu i dodaje da bi s obzirom na to da je teško predvidjeti posljedice ovog čina trebalo napraviti i plan za evakuaciju građana Podgorice.

Vlada je već odlučila da pomogne u rješavanju spora između Elektroprivrede i KAP-a tako da isključenja struje najvjerovatnije neće biti. Kolika je opasnost od havarija i da li je država spremna da reaguje pitali smo pomoćnika ministra unutrašnjih poslova za vanredne situacije i civilnu zaštitu Zorana Begovića:

"Hazardi su naša svakodnevnica. Neki od ovih hazarda za koje vi postavljate pitanje su tehničko tehnološke prirode i za djelovanje na njih služba pravi odgovarajuće planove djelovanja. Upravo sad zajedno sa Agencijom za atomsku energiju radimo nacionalni plan djelovanja za hemijski, nuklearni, biološki i radiološki hazard. To je naš svakodnevni posao i kada je u pitanju KAP da li smo mi spremni za djelovanje u slučaju nekog incidenta jesmo spremni i nije to vezano samo za KAP, to je vezano sa sve objekte u kojima postoje izraženi hazardi."

Ekolog Milorad Mitrović ne vjeruje da je država pripremljena na sve opasnosti:

"Mi stalno imamo problem. Prije neki dan je bila eksplozija u Željezari Nikšić i koliko je meni poznato niko nije reagovao. Stalni incidenti se dešavaju u Pljevljima oko termoelektrane Rudnika uglja i takođe niko ne reaguje. Imamo te crne ekološke tačke koje niko godinama ne pokušava ni da ublaži te posljedice, a ne da ih sanira. Osim onog što se nešto radi u mojkovačkom Jalovištu i da nije bilo stranaca da ulože neka sredstva u sve to ne bi ništa od toga bilo. Da li je država Crna Gora adekvatno spremna da reaguje i spriječi eventualne katastrofe ja mislim da nije jer ovo novoosnovano Ministarstvo za vanredne situacije ne može samo da reaguje na takve stvari nego mora da postoji čitav sistem odbrane i po meni bi trebalo preventivno djelovati, a ne kada se nešto desti da tek onda radimo na tome."

Branko Radulović, poslanik Pokreta za promjene i profesor na Metalurško tehnološkom fakultetu u Podgorici, kaže da je stanje u kombinatu katastrofalno:

"Opasnost po građane Podgorice postoji u kontinuitetu evo već dvadeset godina u Kombinatu aluminijuma i to opasnost postoji u onome smjeru što znači ekološki genocid koji se sprovodi bilo da je u pitanju voda, tlo ili vazduh s jedne strane, međutim, direktna opasnost postoji kada su u pitanju sami radnici u Kombinatu aluminijuma, takozvane vrtložne struje i sve ostalo koje se mogu u elektrolizi desiti sa ovakvim načinom kao i havarije koje mogu izazvati određene emulzije i određene enklave, određeni agregati koji rade na visokoj temperaturi i koji mogu da povrijede direktno radnike što se već i dešavalo nekoliko puta."

  • 16x9 Image

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG