Dostupni linkovi

Izrael: zabrinjavajuća mogućnost desne koalicije


Tzipi Livni
Tzipi Livni

Nakon što su prebrojani svi glasovi s jučerašnjih izbora u Izraelu, obje su stranke, i Kadima, koju predvodi ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni, i Likud desničara Benjamina Netanyahua, proglasile pobjedu. Neriješeni rezultat mogao bi Izrael uvesti pat poziciju. Paralelno, Palestinci s pesimizmom gledaju na budućnost mirovnog procesa, nakon što je su najviše glasova osvojili konzervativci.

Samo jedno mjesto više ima partija centra ministrice vanjskih poslova Tzipi Livni u odnosu na Benjamina Netanjahua. Problematičan je podatak da su na trećem mjestu po broju osvojenih glasova ultradesničari Avigdora Libermana, dok su lijevo orijentirani Laburisti Ehuda Baraka na četvrtom mjestu što je njihov najgori rezultat u povijesti Izraela.


Još i prije nego su Izraelci izašli na birališta bilo je jasno da niko neće osvojiti apsolutnu većinu, i da će se vlast morati formirati koalicijama. Zabrinjavajuće, je međutim, to što se male stranke u mnogo čemu ne slažu s umjerenim stavovima Tzipi Livni, pa bi se mogle udružiti s Netanyahuom. Kad se udruže sve desno orijentirane stranke imaju 65 mjesta u Knesetu, što im je sasvim dovoljno da oforme Vladu.


Benjamin Netanyahu je nakon proglašenja rezultata izjavio:

"Narod Izraela je rekao svoje jasno i glasno - nacionalni blok na čelu s Likudom. Kao prvo ću otići kod naših prirodnih partnera -u nacionalni blok. S njihovim sam čelnicima već razgovarao i odmah ćemo započeti formiranje Vlade."

Benjamin Netanyahu
Kako sada stvari stoje, medjutim, pregovori o novoj vladi mogli bi potrajati sedmicama. Rezultati pokazuju koliko su u pravu bili oni analitičari koji su tvrdili da je posljednji rat protiv Hamasa Izrael poveo isključivo u predizborne svrhe. Stanovnici Izraela su glasali u sjeni tog za Gazu tragičnog sukoba. Vlasti su Izraelcima uspjeli podstaknuti osjećaj da jevrejska država ni šezdeset godina od svog osnivanja nije sigurna.


Palestinske reakcije neoptimistične


Za ostatak svijeta ključno pitanje je da li će ovi izbori povećati izglede da Izrael i Palestinci postignu sporazum o trajnom miru, tj. o formiranju nezavisne palestinske države na Zapadnoj obali Jordana i pojasu Gaze.


Malo ko je spreman to otvoreno kazati, ali je nekako prisutan utisak da bi šanse za mir ipak bile bolje ukoliko Vladu oforme stranke ljevice i centra i ako Tzipi Livni postane premijerka. Palestinska javnost nije optimistična, glavni dnevni list na tom području danas piše kako će ne samo mirovni proces, nego i diplomatska aktivnost biti zamrznuta.


"Prisustvovat ćemo političkoj paralizi koja je karakterizirala vladu Ehuda Olmerta poslije rata u Libanu, a sve arapske i međunarodne inicijative će biti zamrznute"
, piše ovaj list.


U tom kontekstu, "više nego ikada je potrebna neka arapska i međunarodna akcija, naročito američke administracije Baracka Obame, kako bi se izvršio pritisak na Izrael i kako budućnost mirovnog procesa i budućnost naroda u regiji ne bi bila talac izbornih rezultata."

S druge strane, dnevni list Palestinske samouprave smatra da ne postoji nikakva razlika između izraelskih stranaka", te da očekuju nastavak iste politike. Ulogu Washingtona ironizira riječima:

"Američki izaslanik će doći da nas uvjeri kako dolazi mir i kako on zahtijeva bolne odluke obiju strana, a posebno palestinske."

XS
SM
MD
LG