Dostupni linkovi

Novo 'holbrukovanje' u Južnoj Aziji


Pakistanski predsjednik Asif Ali Zardari i Richard Hoolbrooke u Islamabadu, 10. februara 2009.
Pakistanski predsjednik Asif Ali Zardari i Richard Hoolbrooke u Islamabadu, 10. februara 2009.

Richard Holbrooke, koji boravi na regionalnoj turneji kao specijalni izaslanik Baracka Obame za Afghanistan i Pakistan, najpoznatiji je kao diplomata koji je Dejtonskim sporazumom omogućio mir u BiH 1995. Što Holbrukova prošlost bosanskog "buldožer diplomate" može značiti za njegov novi posao u Južnoj Aziji?

Tekst Daisy Sindelar (RSE) priredila Jasna Vukićević.

Diplomatu Richarda Holbrooka često opisuju nediplomatskim izrazima. Nestrpljiv. Agresivan. Egoističan. Ukratko "diplomata buldožer".
Za mnoge u Bosni, koji su očajnicki željeli kraj brutalnog troipogodišnjeg rata, jedino je takav diplomata mogao pregovarati sa zaraćenim stranama o miru.
Urednik sarajevskih "Dana" Senad Pećanin, pratio je u jesen 1995. mirovne pregovore iz opsjednutog Sarajeva. Nakon rata, imao je nekoliko intervjua sa Holbrookom i kaže da je, kao mnogi Bosanci, bio impresioniran taktikom tvrdokornog pregovarača.

Senad Pećanin
"Kada se počeo baviti bosanskim ratom, Holbrook je odmah shvatio da tradicionalna diplomatija neće imati uspjeha kod balkanskih lidera. Samo kombinacija "batine i šargarepe"– i to sa naglaskom na batini - može dati rezultate. Balkanski lideri su čak izmislili i novu riječ "holbrukovanje", što znači pregovaranje uz prijetnju sankcija i kazne."

Holbrookovo nasljedstvo

Da li zahvaljujući NATO bombama ili teritorijalnim ustupcima, Holbrook je uspio ono što se činilo nemogućim – doveo je za pregovarački sto srpskog, hrvatskog i bosanskog lidera – Miloševića, Tuđmana i Izetbegovića. Tako je iz političke sjene, potpisivanjem Dejtonskog sporazuma, Holbrook postao jedan od najpoznatijih pregovaračkih posrednika na svijetu.
No, Holbrookovo nasljedstvo na Balkanu nije samo uspostavljanje mira. Nakon 14 godina od Dejtona u Bosni se ne puca, ali administrativni okvir države puca po šavovima.
Republika Srpska, koja je bila Dejtonski ustupak interesima Srba, sada prijeti otcjepljenjem od Bosne, predvođena nacionalističkim premijerom Miloradom Dodikom, a Haris Silajdžić, bošnjački član tripartitnog državnog Predsjedništva, opisuje Republiku Srpsku kao "genocidnu tvorevinu".
Čak i bez sličnih ratobornih izjava, funkcionisanje države je gotovo nemoguće u lavirintu vladajućih struktura, nastalih kako bi se zadovoljili prohtjevi bosanskih nacionalnih i regionalnih interesa. Umjesto da funkcioniše kao jedinstvena država, Bosna izgleda kao krpara sastavljena od entiteta, kantona, opština i centara koji preuzimaju funkciju glavnog grada.
Sa četrnaest ustava, četrnaest vlada i više od 200 ministarstava, Bosna je zemlja koja ne može funkcionisati, kaže Pećanin.
"Kao mnogi Bosanci, i ja zaista cijenim Holbrookov doprinos zaustavljanja rata u Bosni. To je ogroman uspjeh. Ali u isto vrijeme, nisam zadovoljan njegovim učinkom u pripremi i sprovođenju Sporazuma. Zbog neefikasnog okvira koji je propisao Dejton, moja zemlja još uvijek zavisi od jakog političkog i vojnog prisustva međunarodne zajednice."

Južna Azija je mnogo veći izazov

Holbrook neće ponovo biti uključen u odvezivanje bosanskog političkog čvora, ali će se sada suočiti sa možda najvećim izazovom u karijeri – uspostavljanjem saradnje Pakistana i Afganistana u borbi protiv Al-Qaede i talibanskih militanata. Hoće li njegov ratoboran diplomatski stil primijenjen na Balkanu imati efekta u Južnoj Aziji?

Gordon Bardos
Analitičari poput Gordona Bardosa sa Columbia Univerziteta kažu da je američki pregovarač dorastao etničkim i religijskim nesuglasicama koje ga očekuju na novom poslu.

"Njegovo iskustvo u pregovaranju sa Bošnjacima, Hrvatima i Srbima osposobilo ga je za pregovore sa Pashtunima, Tadžikistancima i svima ostalima sa kojima će se suočiti u Afganistanu."
Veliko pitaje je, međutim, hoće li Holbrook uspostaviti saradnju sa drugim američkim zvaničnicima koji se bave Južnom Azijom, kao što su državna sekretarka Hillary Clinton, potpredsjednik Joe Biden i general David Petraeus, zadužen za američke vojne operacije u Afganistanu.

Za razliku od Bosne, u Južnoj Aziji će se mnogi baviti pregovaračkim procesom, pa će biti manje šanse za samostalan – buldožer pristup problemu.
No, imenovanje Holbrooka za američkog pregovarača jasna je poruka da su Sjedinjene Američke Države spremne riješiti problem, i to bez pretjerane ljubaznosti u pregovaranju.

James Lyon
Ekspert za Balkan James Lyon tumači taj potez Washingtona kao poruku regionu da je vrijeme da se obračuna sa militantima.
"Znate za onaj filmski scenario 'dobar policajac, loš policajac'? Dick Holbrooke je loš policajac, ostale diplomate glume dobre policajce. A kada Dick stupi na scenu, znači da su se stvari otele kontroli."
XS
SM
MD
LG