Dostupni linkovi

Poslovnik i basne


Skupština Srbije
Skupština Srbije

Skupština Srbije treba da usvoji novi Poslovnik o radu, kojim se skraćuje vreme za izlaganja i onemogućava poslanicima da bezbroj puta iznose iste primedbe. Radikali i narodnjaci ustali su protiv predloženih izmena, ocenjujući ih kao restriktivne, a rasprava u Parlamentu protiče u uobičajenoj atmosferi reklamiranja poslovnika.

Radikali i narodnjačka koalicija smenjuju se za govornicom ukazujući na povrede Poslovnika. Predsednica Skupštine dva puta tokom prepodneva određuje pauzu u pokušaju da konačno otvori raspravu o tačkama dnevnog reda. Pokušaji su uzaludni:

"Replika. Ne, ne, nemate reč, gospođa Pop Lazić ima..."

Radikali i narodnjaci se protive predlogu vladajuće većine o izmenama Poslovnika o radu koje, pored ostalog, predviđaju dva dana za razmatranje predloženih zakona, a za obrazlaganje amandmana dva minuta umesto dosadašnjih 15. Takođe, i pooštravanje kriterijuma u vođenju sednice kada neko zloupotrebljava pravo da prijavi povredu poslovnika, te predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović, u celodnevnoj atmosferi reklamiranja pomenutog, zaključuje:

"Ali, Vi se i dalje javljate po poslovniku i zloupotrebljavate ga. Da, da, i to je najbolji parametar da je ova sednica, na žalost, bila nužna."

Opozicija se ceo dan poziva na povredu poslovnika zato što Administrativni odbor Skupštine pre rasprave nije razmotrio amandmane. Svu pogubnost novog Poslovnika, radikal Dragan Todorović dočarava kroz basnu:

"Ovo je samo forma kroz koju vi hoćete da prevarite građane Srbije, navodno da dajete mogućnost na onu staru basnu o lisici i rodi koje su jedna drugu zvale na ručak, ali se zna da od toga nema ništa - tako je i sa ovim novim poslovnikom."

Ako bi se Todorović pitao, uslovi u Poslovniku pod kojima se neko može javiti za reč bili bi sledeći:

"Jesi li naučio gde zeka pije vodu? Rekao sam ti, kad to naučiš, onda možeš sa se javiš."

Ovo se, po pravilima novog Poslovnika, više neće događati. Velimir Ilić iz Nove Srbije i radikal Zoran Krasić vide ga, međutim, kao ugrožavanje njihovih prava i ubijanje demokratije:

"Vi hoćete da ugasite parlamentarizam, vi hoćete da ubijete ovaj Parlament načisto. Ne može, nećemo dati, suprotstavićemo se svim sredstvima da se to ne realizuje."

"Vi hoćete o tome da raspravljate, o bolesnim predlozima kako da se u Srbiji uništi demokratija. E, nećemo da vam pravimo društvo u tome, a Vi gospođo Dukić Dejanović vodite računa u čemu saučestvujete."

I dok je u Parlamenutu blokirano usvajanje niza evropskih zakona, rasprava se razbuktava. Gordana Pop Lazić, Srpska radikalna stranka:

"Ovde ima kolonijalne demokratije, one koju vam iz Brisela donose ovde, one koju vam Manter diktira, one koju vam Bramerc diktira. Nećemo se pomeriti, verujte, dalje od početka."

Sa sve većim brojem zapadnih zvaničnika koji upozoravaju da srpski parlament, uz sadašnji Poslovnik, ne može da ostvaruje svoju ulogu, slažu se, međutim, i građani. Pitali smo ih:

RSE: Šta vam prvo padne na pamet kada čujete skupštinske sednice?

"Jaoj, muka mi je, ništa više."

"Muka."

"Budalaština."

"Ništa pametno i ništa što u ovom momentu može odlučiti i promeniti našu situaciju."

"Jedan opšti cirkus, sve u svemu, totalno neproduktivno."

XS
SM
MD
LG