Dostupni linkovi

Prekinut kriminalni lanac u vojnim strukturama


Zastava Srbije ispred Generalštaba Vojske u Beogradu
Zastava Srbije ispred Generalštaba Vojske u Beogradu

Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je danas da je uhapšeno 16 članova organizovane kriminalne grupe unutar Vojske i Ministarstva odbrane, osumnjičenih da su davali lažnu lekarsku dokumentaciju na osnovu koje su vršene manipulacije u dodeljivanju stanova, penzionisanju i naplati šteta po osnovu povređivanja.

U akciji je uhapšeno 16 osoba među kojima i sedam iz Ministarstva odbrane.

Oni se sumnjiče da su davali lažnu lekarsku dokumentaciju na osnovu koje su kasnije vršene manipulacije u dodeljivanju stanova, penzionisanju i naplati šteta po osnovu povređivanja. Grupu su činili pripadnici Vojske Srbije i nekadašnje vojske Srpske krajine. Pretpostavlja se da je vođa grupe bio Goran Mojović penzionisani kapetan vojske. Među privedenima su i dva lekara Vojno medicinske akademije sa činom pukovnika, Ivan Medenica i Jovan Jugović. Sedmoro uhapšenih je iz Ministarstva odbrane a među njima i major Mihajlo Živković iz Direkcije za imovinsko-pravne poslove.

Akciju hapšenja zajednički su sproveli Vojno-bezbednosna agencija Vojske Srbije, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal. Oglasio se i ministar odbrane Dragan Šutanovac:

Dragan Šutanovac
"Posle više meseci zajedničkog rada, Vojno-bezbednosne agencije, vojne policije i Ministarstva unutrašnjih poslova, danas je okončan jedan deo aktivnosti koje se tiču suzbijanja organizovanog kriminala koje je bilo usmereno ka Vojsci Srbije i da kažem budžetu Republike Srbije. Danas je privedeno više lica za koja osnovano sumnjamo da su se bavila organizovanim kriminalom dugi niz godina. Od samog početka aktivnosti sam bio upoznat. Cela akcija se vodi više meseci i, kažem, očekujem da na sudu budu dokazane sve sumnje koje smo dokumentovali koje smo zaista u saradnji sa tužilaštvom odradili na najbolji mogući način."
Vojska Srbije dugo je bila pod javnim prozivkama pojednih političara i dela javnosti kao nedodirljiva institucija u kojoj, kao uostalom u čitavom društvu, cveta korupcija. Zlatko Nikolić, viši naučni saradnik Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja, stoga kaže za naš program da nije iznenađen akcijom hapšenja:

"Kriminologe uopšte ne iznenađuje ovo, pogotovo ne zato što je vojska, jer vojsku nikada nismo smatrali da je imuna na kriminalitet, zato što postoji posebna branša takozvani „vojni kriminalitet“ koji je uslovljen upravo strukturom vojnom i upravo poslovima koje vojska vrši - od odbijanja naređenja preko špijunaže i tako dalje, dezerterstva, dakle to su čisto vojna dela, pa i ovo sada sa oslobađanjem od vojne obaveze ili šta je već sve bilo."

Odraz stanja u društvu

U vojsci kao zatvorenom sistemu do sada je postojala neka vrsta nedodirljivosti institucija. Ovim postupkom izgleda da je država odlučila da taj odnos promeni. Penzionisani general Vojske Jugoslavije Ninoslav Krstić, koji se sada nalazi na čelu Foruma za bezbednost i demokratiju, kaže za naš program, da je korupcija u vojsci posledica stanja u društvu:

"Pa, mislim da to ništa nije čudno, znate, i vojnici i starešine žive u okruženju takvo kakvo jeste. Prema tome sasvim je moguće, gledajući na čitavu ovu situaciju u društvu gde je stopa kriminala i korupcije na visokom nivou, sasvim je moguće da se to pojavi i među starešinama posebno ako se ima u vidu da je veliki broj ljudi bez stanova, negde 16.000-17.000 i tako dalje. Naravno, ovim ne želim da opravdam ovo već pre svega želim da kažem da su Ministarstvo odbrane i policija uradili dobar posao."
Akcija otkrivanja organizovane kriminalne grupe trajala je 11,5 meseci. Pretpostavlja se da su oštetili budžet za nekoliko miliona evra. Šesnaest osumnjičenih nalazi se u policijskom pritvoru. Specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević potvrdio je da će to tužilaštvo preuzeti slučaj, jer je, kako je rekao, „očigledno da se radi o dobro organizovanoj kriminalnoj grupi“.
XS
SM
MD
LG