Dostupni linkovi

Sanader: Bilateralna pitanja ne smiju blokirati put ka EU


Bilateralna pitanja ne smiju se podizati na razinu pregovora s Europskom unijom - ona moraju ostati bilateralna i ne mogu se zbog njih blokirati pregovori jedne zemlje, izjavio je u utorak u Zagrebu hrvatski premijer Ivo Sanader nakon susreta s albanskim kolegom Salijem Berishom.

"Trebamo afirmirati ono europsko načelo koje je dosad vrijedilo: bilateralna pitanja ne smiju se podizati na razinu pregovora s Europskom unijom i ona moraju ostati bilateralna i ne mogu se zbog njih blokirati pregovori jedne zemlje", istaknuo je Sanader u izjavi za novinare nakon susreta.

"Članstvo Hrvatske u Europskoj uniji važno je za cijelu regiju, a ne samo za Hrvatsku", rekao je novinarima Berisha, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj.

Hrvatskoj je zbog otvorenog pitanja sa Slovenijom blokirano 11 pregovaračkih poglavlja, podsjetio je Sanader, naglasivši da "to ne samo da nije dobro za Hrvatsku nego nije dobro ni za ostatak jugoistočne Europe... jer ako se blokira Hrvatska logično je da će i sve drugo biti upitno".

Izrazio je nadu da će taj problem biti riješen i ponovno je pozvao na pristupanje Međunarodnom sudu pravde u Den Haagu, što je, kako je rekao, već dogovoreno u kolovozu 2007. na Bledu.

Sanader je dodao da Hrvatska u potpunosti podupire europske težnje Albanije i pomoći će joj na njezinu putu prema Europskoj uniji.

Najavio je također da će glavni hrvatski pregovarač za EU Vladimir Drobnjak uskoro posjetiti Albaniju kako bi razgovarao o prenošenju hrvatskih iskustava albanskim kolegama.

XS
SM
MD
LG