Dostupni linkovi

Grk i Britanac najjači kandidati za visokog predstavnika


Sjedište Kancelarije visokog predstavnika u Sarajevu
Sjedište Kancelarije visokog predstavnika u Sarajevu

Neke zemlje povukle su imena i biografije svojih ljudi iz kandidature za mjesto visokog predstavnika BiH jer je "opipavanje terena" pokazalo da njihovi kandidati nemaju dovoljnu podršku. Nije objavljeno, međutim, o kojim se kandidatima radi.

Diplomatski izvor iz Savjeta ministara EU rekao je Srni da tačan broj zemalja zainteresovanih za popunjavanje pozicije visokog predstavnika u BiH još nije poznat, ali u ovom trenutku tu su Italija, Austrija, Britanija, Estonija i Grčka, javlja dopisnik Srne iz Brisela.

Posljednji dan za prijavu kandidata bio je ponedjeljak, ali iz Savjeta ministara ipak najavljuju da ti rokovi nisu tako strogi i ako se "idealan kandidat" pojavi narednih dana, biće uzet u obzir.

Prema nekim informacijama, najjači kandidati su Emir Peri Džons, bivši britanski amabasdor pri UN, i Aleksandros Malas, bivši grčki ambasador u SAD. Oba imena su vrlo jaka. Malas je jedan od najkvalitetnijih diplomata svoje zemlje, a Grčka intenzivno lobira za ovu funkciju, ali je i Britanija istakla jakog kandidata.

Austrija predlaže bivšeg ambasadora u BiH koji je trenutno u Sloveniji, Valentina Icka, i njegove šanse se ocjenjuju kao dobre.

Naime, na visokoj poziciji političkog direktora austrijskog ministarstva spoljnih poslova, je balkanski ekspert Štefan Lene, donedavno najbliži saradnik Havijera Solane.

U ovom trenutku nejasno je ko je italijanski kandidat, ali riječ je o jednoj, a ne dvije osobe, kako javljaju neki mediji.

Do kraja sedmice trebalo bi da bude poznato koga će visoki predstavnik EU za bezbjednost, Havijer Solana, predložiti Političko bezbjednosnom komitetu, koji je dio Savjeta ministara.
XS
SM
MD
LG