Dostupni linkovi

Branitelji tvrde da su žrtve političkih manipulacija


Zagreb

Hrvatski su branitelji ogorčeni što ih se u javnosti, svjesno ili nesvjesno, često predstavlja kao povlaštenu kategoriju i teretom društva. Tvrde da su žrtve raznih političkih manipulacija, a ulje na vatru donijela je nova zdravstvena reforma i doprinos od tri posto na mirovine veće od 5.000 kuna, čime je pogođen i velik dio branitelja.

"U ovoj zemlji, koja je slobodna, kojoj smo mi dali dio sebe, ne zanima nas koja je to opcija bila na vlasti. Ali me jako zanima da uvečer pred spavanje moram uzeti jedan lijek, u jutro, kada se probudim, drugi lijek, a preko dana opet treći. To me jako interesira jer ga ne mogu kupiti i moram ga tri puta platiti. Onda me zaboli to kada nam serviraju da nam se nešto nudi besplatno, što nije točno."
Ivan Tolić iz Udruge hrvatskih branitelja liječenih od posttraumatskog stresa, ne priznaje objašnjenje Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje da su im "pogreškom isplaćene umanjene mirovine" i da će naknadu dobiti u ožujku:
"Neću vam sada ni spominjati onaj Zakon 125, gdje je hrvatskom branitelju zabranjeno poslije 10 godina da se razboli. Sve gripe liječite do kraja veljače, u ožujku nemoj da mi se neko prijavi sa gripom. To je zakon Republike Hrvatske."
Predsjednik Zagrebačke HVIDRE, Ivan Pandža - Hrvatske se branitelje smatra "štetočinama i teretom državnog proračuna":
"Mi i naše članstvo je ogorčeno jer mislimo da smo obmanuti. Dok su jedni naglašavali kako su te reforme o kojima pojma nemaju krasne i divne događa se ovo – na jednoj strani političari dobivaju veće plaće i veća prava, a na drugoj - invalidima Domovinskog rata, koji su stvarali ovu državu, se oduzima."
Predstavnici braniteljskih udruga zamjeraju Vladi da novac iz proračuna troši i na prava onih koji su u toku rata bili protiv Republike Hrvatske. Predsjednik Udruge zatočenih i nestalih, Ivan Pšenica, tvrdi tako da nekad pobunjeni Srbi, čiji predstavnici podupiru koalicijsku vlast, danas u Hrvatskoj, u nekim stvarima, imaju veća prava od hrvatskih branitelja:
"Uspostavom koalicijskog sporazuma sa Vladom, potpisan je sporazum sa srpskom nacionalnom manjinom o retroaktivnom vraćanju za 2.800 radnika Borova i upis u radni staž, koji je po meni prošao nezapaženo u Hrvatskoj, koji su na teret proračuna ostvarili pravo na mirovinu i odlazak, a nagrađeni su od hrvatske države."
Analitičari napominju da nisu krivi Srbi, već tretman hrvatskih branitelja od samog početka hrvatske države.
Dopredsjednik zajednice zagrebačkih udruga HVIDRE, Renato Šelj, upozorava i na nedjelotvornu ulogu samih braniteljskih udruga, kojih je u posljednjih petnaestak godina nikla prava šuma:
"Mnogi mi ne vjeruju kada kažem da u Hrvatskoj postoji sada, u ovom trenutku, preko 900 udruga iz Domovinskog rata. U gradu Zagrebu ih ima 260. Zaista je to jedan veliki nered. Normalno da i kroz to možete vidjeti da je to nekome u interesu. Niti jednoj političkoj soluciji nije u interesu da svi branitelji budu u dvije-tri udruge. To je 500.000 branitelja u registru, pa dodajte njihove obitelji, na koje oni mogu utjecati. Koji je to silni glasački stroj koji, ne do Bog, da se okrene protiv nekoga."
Ivan Pandža:
"Niti jedna politička opcija nije za branitelje. Oni se dogovore zajednički i s nama manipuliraju. Onaj koji ukazuje na nepravilnosti - toga nema u vrhu. "
Hrvatska se upravo nalazi pred lokalnim izborima i nijednoj političkoj opciji nije svejedno kome će svoj glas dati braniteljska populacija, i za očekivati je i dodatne manipulacije - ističe bivši ministar branitelja u Račanovoj Vladi, Ivica Pančić:
"Tu bi pored politike svakako trebalo uključiti i medije. Tu su i pojedini liječnički krugovi koji su u braniteljima također vidjeli izvor svojih materijalnih dobitaka, tako da to postaje problem cjelokupnoga društva. Jedino je pitanje da li se želimo uhvatiti u koštac sa tim, ili ne. Činjenica je da u ovome trenutku te spremnosti nema."

Pogledajte

Skup desničara i kontraskup levičara zbog migranata u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00
XS
SM
MD
LG