Dostupni linkovi

Mitropolit i Krivokapić izgladili nesuglasice?


Amfilohije Radović
Amfilohije Radović

Jučerašnji susret Amfilohija Radovića, poglavara Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori, sa predstavnicima države otvara pitanje da li su otoplili donedavno zahlađeni odnosi te crkve sa državnim zvaničnicima, posebno sa Rankom Krivokapićem, predsjednikom crnogorske Skupštine sa kojim je Amfilohije imao niz oštrih i uvredljivih medijskih prepiski.

Na jučerašnjoj proslavi Svetog Tripuna, zaštitnika grada Kotora, koju je organizovala kotorska Biskupija, okupilo se interesantno društvo. Pored drugih brojnih gostiju svečanosti su prisustvovali najviši državni zvaničnici, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i predsjednik crnogorske Skupštine Ranko Krivokapić. U jednom momentu na iznenađenje mnogih pridužio im se i Amfilohije Radović, poglavar Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori, koji je zvanično još od predreferendumske ere u lošim odnosima sa crnogorskim vlastima.

Amfilohije se, red je napomenuti, odazvao pozivu kotorske Biskupije koji nije bio upućen predstavnicima Crnogorske Pravoslavne Crkve, a fotoreporteri su ga uslikali, što je bilo posebno interesantno, kako se rukuje i pozdravlja sa Rankom Krivokapićem sa kojim je sve do nedavno, sudeći po oštrima javnim duelima, bio na ratnoj nozi. Po tradiciji, na kraju svečanosti u kolo koje su krasili državna zastava Crne Gore i zastava Svetog Tripuna ušli su domaćini i sve zvanice, uključujući i crnogorske državnike i Amfilohija Radovića.

Da li je rukovanje Amfilohija Radovića i predsjednika crnogorske Skupštine znak da su odnosi sa predstavnicima države, čijem se osamostaljenju Amfilohije svim silama suprotstavljao, izlgađeni pitali smo paroha podgoričkog Velibora Džomića:

"Lično smatram da je lijepo kada predstavnici parlamenta Crne Gore na Trgu od oružja pruži ruku kanonskom crnogorskom mitropolitu i to je znak jedne lične kulture i sigurno jedan gest koji vrijedi pohvaliti i pozdraviti. Kakvi će dalji odnosi da budu ostaje da se vidi, ali ono što jeste činjenica da to ne mora da znači da će gospodin Krivokapić bogzna što mijenjati u svojim stavovima, što je naravno njegovo pravo."

Upitan da prokomentariše susret Radovića i Krivokapića, Raško Konjević, šef kabineta predsjednika Skupštine, podsjeća da su odnosi između države i crkve jasno definisani Ustavom i da je obaveza i crkve i države da poštuju ono što je propisano najvišim pravnim aktom:

"Što se tiče konkretnog događaja za koji ste me pitali mislim da je dobro što je mitropolit Amfilohije, mitropolit Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori, ispod crnogorskih državnih simbola, svečanosti koja je bila u Kotoru, iskazao poštovanje prema predsjedniku Skupštine Crne Gore i prema instituciji Skupštine Crne Gore u tom smislu i svakako što je iskazao i poštovanje i prema gostu predsjednika Skupštine Crne Gore predsjedniku hrvatskog Sabora gospodinu Luki Bebiću."

Ne tako davno nije bilo toliko poštovanja. U javnoj prepisci 2005. godine Amfiloije Radović je Ranka Krivokapića nazvao: "Krivomozgićem" nakon što je predsjednik Skupštine u jednom od intervjua kazao da Srpska Pravoslavna Crkva dobrim dijelom raspolaže krvavim novcem, a od krvavog novca mogu se graditi samo vjerski objekti koji mogu izazvati krv, poručio je tada Krivokapić.

I prošle godine u vijeme kada se Amfilohije Radović pominjao kao najozbiljniji kandidat za novog patrijarha Srpske Pravoslavne Crkve u Beogradu, Krivokapić ja kazao da je to loša vijest za Srbiju, ali je dodao da Crna Gora mora biti sretna: "Što će čovjek koji je simbol zlih namjera konačno napustiti cetinjski tron". Amfilohije Radović je i dalje na cetinjskom tronu, a pored opozicionih skupova počeo je da pohađa i svečanosti kojima prisustvuju i državni zvaničnici.

  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG