Dostupni linkovi

Galijašević kontra Cerića: vehabije su teroristi


Dževad Galijašević
Dževad Galijašević

Član Ekspertskog tima Jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala Dževad Galijašević rekao je da su vehabije teroristi, a ne novi muslimani, kako pokušava da ih predstavi poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić.

Cerić je tokom molitve, koju je prošle sedmice predvodio u jednoj od džamija kod Sokoca, sljedbenike vehabijskog tumačenja islama u BiH nazvao novim muslimanima, a njihove protivnike optužio za širenje islamofobije.

Galijašević je za banjalučki "Fokus" izjavio da u BiH ne postoje stari i novi muslimani, već da postoje muslimani i, kako je rekao, banditi, koji su opljačkali bošnjački narod, među kojima je, kako tvrdi, i sam Cerić.

"Vehabije su u BiH donijeli potpuno drugačiji, da ne kažem iskrivljen odnos prema islamu, nešto što je bosanskim muslimanima potpuno strano i nepoznato. Vehabije su zlotvori, koji su popalili i uništili sva islamska svetišta kroz istoriju. Da li takve osobe treba da štitimo i prihvatimo u svojoj blizini", zapitao je Galijašević.
Ističući da Cerić za Zapadu priča jednu priču, na Istoku potpuno drugu, a da u BiH radi samo ono što je njemu po volji, Galijašević je upozorio da su vehabije prijetnja prvenstveno muslimanskom narodu u BiH.

Izvor. Srna
XS
SM
MD
LG