Dostupni linkovi

Da Kosta nije ambasador u Crnoj Gori


Podgorica
Podgorica

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore saopćilo je da kontroverzni diplomata Deziderijus Ostrogonak da Kosta nije ambasador Gvineje Bisao u Crnoj Gori još od januara 2008. godine, pišu u subotu podgoričke "Vijesti".

U Ministarstvu vanjskih poslova (MVP) ovom listu je rečeno da je bivšem ambasadoru prije godinu dana oduzeta diplomatska legitimacija i opozvana njegova akreditacija nerezidentnog ambasadora u Crnoj Gori.

Prema informacijama nadležnih organa, Da Kosta nije više dolazio u Crnu Goru. Bivši ambasador Gvineje Bisao proglašen je nedavno nepoželjnom osobom u Bosni i Hercegovini nakon što je potvrđeno da je počinio više krivičnih djela.

Nakon saznanja da bivši ambasador od četvrtka ne boravi u BiH, bh. mediji špekulirali su da je prebjegao u Crnu Goru, gdje navodno uživa imunitet nerezidentnog ambasadora.

Lažno predstavljanje u Crnoj Gori i afere u Bosni i Hrvatskoj nisu jedine u Da Kostinoj decenijskoj "diplomatskoj" karijeri.

Hrvatski "Nacional" je pisao da je tokom 90-ih Da Kosta hapšen u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj, ali je nakon kraćeg pritvaranja u krajnjoj diskreciji protjerivan iz tih zemalja kako bi domaćini izbjegli političku bruku.

Najveću aferu izazvao je prije šest godina, kada su ga hrvatske vlasti uhapsile nakon što su iz BiH obavještene da se lažno predstavlja kao diplomata.

Kako su tada izvještavali hrvatski mediji, diplomatski predstavnik egzotične afričke državice infiltirao se u najviše društvene krugove koji su od njega kupovali diplomatske isprave i registarske tablice za 5.000 eura. Nakon što je godinu dana proveo u zatvorskoj bolnici zbog srčanih problema pušten je na slobodu.

(Izvor: Fena)
XS
SM
MD
LG