Dostupni linkovi

ZagrebDox ovaj put donosi 120 dokumentaraca


Najveći međunarodni festival dokumentarnog filma u regiji, ZagrebDox, održat će se ove godine u Zagrebu od 23. veljače do 1. ožujka. U međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji natječe se više od 50 filmova.

Ukupno će biti prikazano 120 najnovijih dokumentaraca sa svih strana svijeta. Direktor festivala i selektor programa, Nenad Puhovski, vjeruje da će, uz svjetski nagrađivane naslove, veliku pozornost privući i svjetska premijera dokumentarca "U potrazi za olujom", o optuženom hrvatskom generalu Anti Gotovini, američkog autora hrvatskog porijekla, Jacka Baricha.

RSE
: I ove godine, na petom po redu ZagrebDox-u, bit će prikazani najnagrađivaniji dokumentarni filmovi u svijetu - ističe utemeljitelj i direktor festivala, Nenad Puhovski:


Puhovski: Prikazat će se film Rene, koji je dobio nagradu Evropske filmske akademije, kao i Sam u četiri zida - koji je dobio dvadesetak evropskih nagradu. To su sve filmovi koji na neki način najbolje predstavljaju svjetska dostignuća dokumentarnog filma.

RSE: Tko sve dolazi iz regije? Čujem da su na festivalu čak 23 filma iz regije?

Puhovski: Prikazat će se sve najbolje što se u regiji desilo, a među njima su:

- Namik Kabil iz Bosne i Hercegovine sa filmom Vjernici,

- Marko Jeftić, dobitnik Gran Prix u Beogradu, sa filmom Bajne vile,

- Boris Despodov iz Bugarske sa filmom Koridor 8, sjajnim filmom,

- Petar Krelja sa filmom Drugi Dubrovnik,

- Dragan Nikolić sa filmom Kavijar Konekšn

- Rasim Karalić, bosansko-hercegovačko-hrvatski redatelj sa filmom Stonoga,

- Dvije ljubavne priče, redatelja Shote Bukoshi sa Kosova.

RSE: Osim natjecateljskom, mediji uvijek veliku pozornost pridaju i "Kontroverznom Dox-u". Ove godine to je dokumentarac o generalu Anti Gotovini. Tko je autor i što možete reći o tom filmu?

Puhovski: To je jedan mlađi autor, druga ili treća generacija američkih Hrvata, Jack Barich, koji je taj film radio u zadnje tri godine. Dugo je bio u medijima samo sa naslovom Gotovina. Sada se zove - U potrazi za Olujom. U ovo situaciji će izazvati dodatni interes za proces Gotovini. To je film koji govori o Gotovini, ali i o sudištu u Hagu. Već je izazvao u medijima interes i bit će unutar nekih iskaza i nekih ljudi koji se već dugo nisu javljali u medijima. Jack Barich će biti tu za vrijeme festivala. Radi se o svjetskoj premijeri. To je prvi put uopće da se taj film bilo gdje u svijetu prikazuje.

RSE: Koje teme prevladavaju kod autora iz regije - i dalje ratne, ili neke druge?

Puhovski: Prije par godina glavninu interesa u tim filmovima je bio rat. Danas su to iznad svega neke globalne teme kao ekonomska kriza, ekološke teme i slično. Beskrajno je zanimljiv film Lets make mony, koji govori o suvremenom kapitalizmu, koji po iskazima mnogih nije položio ispit u ovoj zadnjoj, još uvijek tekućoj i aktualnoj, ekonomskoj krizi. Imamo novi program koji je izazvao dosta veliki interes - Happy Dox, s obzirom da su dokumentarci, pogotovo u posljednje vrijeme, dosta tmurni i dosta dramatični, gotovo čak i katastrofični. Odlučio sam da pokušam pronaći šest filmova koji su pozitivni i koji imaju neke sretne završetke.

RSE: Ima li među tih šest sa sretnim završetkom autora iz Hrvatske i susjednih država?

Puhovski: Ne nema.


RSE: Ima li, još uvijek, bunkeriranih filmova?

Puhovski: Mislim da ih više nema, a da li ih ima u glavama ljudi, to ćemo doznati za neko vrijeme.

XS
SM
MD
LG