Dostupni linkovi

Makedonija: izborni zakonik promenjen pred izbore


Skopje
Skopje

U vreme dok se partijske masinerije zahuktavaju, pre zvaničnog početka izborne kampanje 2. marta, svi mediji u Makedoniji i učesnici u izbornoj trci su zatečeni i zbunjeni izmenama u Izbornom zakoniku. Naime, one predviđaju zabranu za sve forme medijskog predstavljanja političkih subjekata pre starta kampanje, osim, kao što se naglašava, u dnevno- informativnim programima.

Iako se većina političara i eksperata slaže da je 20 dana sasvim dovoljan period za političku prezentaciju, ipak ove novine u zakonu nisu prihvatljive za njih.

“Smatram da ćemo pogrešiti ako ne dozvolimo pojavljivanje kandidata, naravno izuzimajući ono što znači i početak prevremene medijske kampanje”, kaže Vesna Bendevska iz opozicionog Socijaldemokratskog saveza.

Liberaldemokrati podržavaju ideju da se kandidati promovišu u zakonski utvrđenom roku od 20 dana, ali misle da se treba precizno definisati šta znači propaganda, a šta medijski nastup kandidata

“Smatram da se dijalogom najbolje mogu suprotstaviti argumenti. Da li takve debatne emisije ulaze u propagandu, to nije razjašnjeno pitanje”, izjavila je Roza Topuzovska Karevska.

Dževad Ademi iz Demokratske unije za integraciju priznaje da izmene u Izbornom zakoniku, kojima su upravo poslanici dali zeleno svetlo, nisu najpovoljnije rešenje:

“Nisam mnogo siguran da ćemo ovim izmenama doprineti u stvaranju klime za relaksirano pretstavljanje kandidata i uopšte relaksirani predizborni period.”

Upućeni u ovu sferu žestoko reagiraju na ovakva ograničenja. Roberto Beličanec iz Asocijacije za razvoj medija kaže da se s ovime ograničava novinarski trud, ističući da ovakva vrsta ograničanja nije registrovana u nijednoj zemlji u svetu:

“Urađeno je neko polovično resenje koje nikome ne koristi. Sav novinarski rad trebalo bi biti slobodan, a ovo je ograničavajuće i ide ka neslobodi u prenošenju informacija do krajnjih granica. Ne znam da li postoji takav primer bilo kuda u svetu.”

Beličanec naglašava da ova ograničenja slobode štampe i informisanja uopšte, mogu uticati i na konačni izvestaj Međunarodne zajednice koja monitoriše čitav izborni proces.

“Ovakav način eliminacije kandidata sa javne scene mislim da ide u prilog samo onima koji su na vlasti.”

Inače, prema izmenama izborne regulative, kao izborno medijsko predstavljanje računaju se svi oblici promocije partijskih stavova i programa, kao i negativna kampanja o njima, učestvovanje pretstavnika političkih partija i potencijalnih kandidata u programima sa temama koji su ili nisu direktno povezani sa izborima, ali mogu da utiču na izborni proces.

XS
SM
MD
LG