Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Usvojena tek trećina neophodnih zakona


Skupština Srbije

Моže li izmenama poslovnika Skupština Srbije izbeći sopstvene proceduralne zamke, zbog čega je pred kraj prošle godine povukla određeni broj zakona. Razlog je nedostatak vremena potrošen u raspravi i postavljanju beskonačnih pitanja izvan dnevnog reda. Skupština je na putu evrointegracija, zbog ovakvog odnosa, usvojila tek trećinu neophodnih zakona.

Skupštinska većina sada namerava da ukine odredbe poslovnika koje omogućavaju zloupotrebe tokom zasedanja. Suzana Grubješić iz vladajuće grupacije, inače šefica poslaničke grupe G17 plus, kaže da će primena izmenjenog poslovnika ponajviše zavisti od predsedavajućih Parlamenta:


"Same izmene ne idu u pravcu uskraćivanja bilo kojeg prava opozicije, pa ni prava na opstrukciju, već samo daju jedan vremenski okvir nekoj raspravi koja se vodi u Parlamentu. Dakle, sprečavaju beskonačna javljanja po poslovniku na razne teme i postavljanja pitanja."

Najviše vremena za skupštinskom govornicom proveli su nekadašnji partijski saradnici iz Srpske radikalne stranke. Koristeći poslovničke mogućnosti oni su konfliktnu stranačku deobu pretvorili u beskonačnu raspravu sa Tomislavom Nikolićem o pravu nasleđa na mandate. Zoran Krasić, poslanik radikala, kaže da ovu partiju ne interesuju kozmetičke izmene poslovnika:


"Mi u tome ne učestvujemo zato što su namere onih koji su dali tu ideju krajnje maliciozne, jer žele da presele politički život, da se on ne odvija u Skupštini. Što se tiče Skupštine, jedna stvar koja nije rešena i koja je u rukama pre svega Demokratske stranke jeste vraćanje mandata. Ne možemo da se pomirimo sa činjenicom da oni Tomislava Nikolića i dalje vode kao člana Srpske radikalne stranke, a on se time zgražava."

Predstavnici Nikolićeve Srpske napredne stranke ne žele da komentarišu radnu verziju poslovnika. Aleksandar Vučić:

"Nismo ga još videli. Jutros sam bio sa Tomislavom Nikolićem, razgovarali smo, ali još nismo videli tekst. Po onome što se priča po medijima, mi ne možemo da budemo za uskraćivanje prava poslanicima, ali ne mogu da vam dam konačan sud dok ne vidimo tekst."

Na drugoj strani opozicionog spektra, predlog izmena i dopuna Poslovnika o radu Skupštine Srbije vladajajuće koalicije jasno je nepihvatljiv za predsednika Liberalno demokratske paritje Čedomira Jovanovića, jer predstavlja površnu inicijativu i neće sprečiti haos u Parlamentu:

"Limitiranjem prava poslanika jedan haos će biti zamenjen drugim, sa kamerama u sali ili bez kamera u sali. Haos kojem često prisustvujem na samim sednicama će biti identičan, ali problemi koji proizilaze iz jednog zapuštenog Parlamenta već sada prevazilaze okvire Parlamenta i to je ono o čemu mi sada vodimo računa."

Liberalno demokratska partija predlaže Poslovnik o radu kojim bi se u potpunosti izmenio odnos Vlade i Parlamenta, uneo red u međusobnu komunikaciju, definisala kvartalna, polugodišnja i godišnja agenda rada Parlamenta i omogućilo usvajanje zakona za 90 minuta. O tome kolike su posledice proceduralne blokade Parlamenta govori Suzana Grubješić:


"Od 51 zakona iz evropskog partnerstva Skupština je do sada usvojila 17 - to vam sve govori. Kada pogledate brojke ili današnji izveštaj naše Kancelarije za evropske integracije, iz nacionalnog plana do sada je usvojena samo jedna trećina propisa i zakona. Dakle, tim tempom ne da nećemo postati članica Evropske unije 2014. godine nego je o tome besmisleno uopšte i govoriti, ako smo za ovih devet godina uspeli da pređemo jedva trećinu onoga što nas čeka."

Politički analitičar Milan Nikolić kaže da izmene Poslovnika o radu skupštine mogu biti korak ka dobrom radu, ali ističe da nije sve ni u zakonu, jer se ponovo postavlja pitanje koliko će sami poslanici poštovati sopstveni poslovnik:


"Dakle, opet smo prepušteni na milost i nemilost radikalima i njihovom radikalno-primitivnom razumevanju parlamentarne situacije. Oni će verovatno i dalje koristiti svaku priliku da vređaju suparnike i oduzimaju vreme, a ponekad i da sabotiraju rad Parlamenta ako misle da im je to u interesu. Na žalost, to je deo demokratije i to nije nešto što se jednom zauvek može rešiti, niti postoje jednostavni i čisti modeli, nego se mora raditi i izgraditi jedna nova demokratska parlamentarna kultura."

XS
SM
MD
LG