Dostupni linkovi

Poruke evropske rezolucije


Evropski parlament
Evropski parlament

Evropski parlament je usvojio neobavezujuću rezoluciju o Kosovu kojom se članice koje nisu priznale Kosovo ohrabruju da to učine. Rezoluciju je predložio holandski poslanik Jost Langedajk (Langedijk), izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo. Kakav je značaj i kakvi su dometi ove rezolucije?

Srbija i Kosovo se pozivaju da se angažuju u konstruktivnom dijalogu o pitanjima od zajedničkog interesa i da pomognu regionalnoj saradnji.

Poziv članicama Unije, koje do sada nisu, da priznaju Kosovo usvojen je kao amandman, ali je razlika u glasovima bila vrlo mala. ZA je glasao 281 poslanik, a PROTIV 229.

Srpski šef diplomatije Vuk Jeremić izjavio je da je rezolucija o Kosovu protivna Ustavu Srbije i medjunarodnom pravu.

“Evropski parlament nije institucija koja je zadužena ispred Unije da se bavi spolojnom politikom. Za to je zadužen Savet ministara, a u okviru Saveta postoje zemlje koje priznaju Kosovo, kao i one koje ga ne priznaju”
, dodao je Jeremić.

Nije tajna da u Evropskom parlamentu i Evropskoj uniji ima dosta predstavnika i zemalja koji Srbiji nisu naklonjeni, koji forsiraju priču o nezavisnosti Kosova kao spasonosnom rešenju, ali vreme jednostranosti u pristupu Kosovu, odnosno, Srbiji, ipak je prošlo, ocenio je za naš program državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović:


“Ja sam imao prilike da vidim delegaciju Evropskog parlamenta koju predvodi gospodin Lagendajk. Razgovarali smo o toj temi, znam šta on misli, i, razume se, nije me iznenadio, ali ovo nije obavezujuća rezolucija. Ona je samo odraz snaga u Evropskom parlamentu, donekle i u Evropskoj uniji, ali značajno je da je više od sto ljudi u tom parlamentu glasalo protiv jednog takvog pristupa”.

Kakav je zapravo značaj ove rezolucije? Da li je ona u kontradikciji sa činjenicom da se Evropska unija ne deklariše o statusu Kosova i ne pozivajući svoje članice da ga priznaju ili ne priznaju ostavlja svakoj od njih da o tome samostalno odlučuju? – upitali smo Michaela Emersona iz briselskog Centra za evropske studije.

“Da kad je u pitanju formalno priznanje to je tako, ali ne sme se zaboraviti da je Evropska unija funkcionalno aktivna na Kosovu svojom pravno-policijskom misijom. Države koje ne priznaju Kosovo nisu dovodile u pitanje ili sprečavale misiju Unije na Kosovu”.

Da li i usvojena rezolucija Evropskog parlamenta o Kosovu, po mišljenju sagovornika Radija Slobodna Evropa, sugeriše da će ulazak u Evropsku uniju Srbiji ipak biti uslovljen priznanjem Kosova?

Politikolog Jovan Komšić smatra da je simplifikovano i neproduktivno u ovom momentu insistirati na pristupu tipa “zašto već sada ne priznati Kosovo i odreći ga se” ili pak na poruci “ne odričemo se Kosova, ne zanima nas evropski standard života i Evropa”.

“Sačekajmo. Ono što Evropa od Srbije u ovom momentu decidirano traži jeste puna saradnja sa Haškim tribunalom. Zato nemojmo biti zloguki proroci koji devalviraju napore sadašnje političke garniture tražeći od nje da odustane od saradnje sa Haškim tribunalom zbog toga što će navodno zasigurno Evropa onda kazati Srbiji – ipak ne možete ući u Evropsku uniju dok ne priznate Kosovo. Na taj način, u stvari, samo se baca snop dodatnog goriva na tu vatru antievropskih i evroskeptičnih struktura u Srbiji koje insistiraju na obezvredjivanju i devalviranju kretanja Srbije ka Evropskoj uniji. insistiranje na simplifikovanom odgovoru “zašto već sada ne priznati Kosovo i odreći ga se” ili pak na poruci “ne odričemo se Kosova, ne zanima nas evropski standard života i Evropa” nije ni u interesu evropskih država i Evropske unije joj nije u interesu da ostavi region Zapadnog Balkana kao jedno permanentno izvorište nestabilnosti i rizičnog susedstva, jer može da poremeti obrasce ekonomije i kvaliteta života i unutar njenih granica. Ja mislim da će ova pitanja biti na dnevnom redu narednih decenija”.

Lagendajk o Rezoluciji

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo, koji je predložio Rezoluciju o Kosovu holandski poslanik Jost Lagendajk, izjavio je u Prištini da je raspoređivanjem misije Euleksa odbačena mogućnost podele Kosova. Lagendajk je Rezoluciju, koja je u četvrtak usvojena u EvropsP, predao premijeru Hassimu Tacciju. Lagendajk je kazao kako očekuje da usvojena Rezolucija utiče na zemlje koje nisu priznale Kosovo. “Nadam se i očekujem da će to biti vid pritiska da te zemlje EU priznaju Kosovo, ali takođe i znam da one imaju svoje unutrašnje razloge zbog kojih nisu priznale Kosovo”, rekao je Lagendajk. Lagendajk je kao izvestilac za Kosovo predlozzio Rezoluciju koju je Evropski parlament usvojio 5. februara. U rezoluciji je između ostalog zatraženo od zemalja Evropske unije, koje to do sada nisu učinile, da priznaju nezavisnost Kosova. Premijer Kosova Hašim Tači je ocenio kako je preporuka u Rezoluciji da pet preostalih zemalja EU, Kipar, Španija, Grčka, Slovačka i Rumunija, priznaju nezavisnost Kosova dobra vest. (Autor: Anamari Repić)
XS
SM
MD
LG