Dostupni linkovi

Zakon neće spriječiti nacionalizam na stadionima


Foto: Enis Zebić
Foto: Enis Zebić

Sabor je obavio prvo čitanje izmjena Zakona o sprječavanju nereda na sportskim borilištima, a usvajanje tog Zakona očekuje se za dvadesetak dana. Takozvani Zakon o navijačima, pooštrio je mjere protiv huliganizma na sportskim stadionima, ali je izazvao i primjedbe navijačkih skupina, koje se inače uvjerava da je ovo Zakon koji njih štiti od huligana.

Divljanje Dinamovih navijača u Pragu prošle jeseni potaklo je hrvatsku Vladu na pooštravanje Zakona o navijačima. Razloge za to objasnila je na sjednici Sabora njegova kreatorica, potpredsjednica Vlade, Đurđa Adlešič. Iznijela je statistiku za posljednjih pet godina:
"U tučnjavama na stadionu i oko stadiona ozlijeđeno je 324 osobe, 54 policijska službenika, a 32 osobe su teže ozlijeđene. U neredima je oštećeno 38 autobusa, 31 službeno vozilo MUP-a, 141 osobni automobil, 35 tramvaja i sedam željezničkih vagona."

Uz to, hrvatski klubovi i reprezentacija su platili 2,8 miliona eura kazni. Prema predviđenim mjerama, hrvatskim huliganima bit će zabranjen odlazak na nogometne utakmice u inozemstvu i to tako što će im privremeno biti oduzimane putovnice. Za evidentirane prekršitelje predviđene su i nove mjere zabrane prisutnosti na natjecanjima - višekratni prekršitelji, najkasnije dva sata prije početka natjecanja, morat će se javiti u policijsku stanicu i u njoj boraviti za vrijeme utakmice i određeno vrijeme nakon nje. Umjesto prekršajno, huligane će se goniti kazneno, a utakmice na kojima dođe do nereda moći će prekinuti i policija. Navijačima bi se branilo i maskiranje šalom, kapom ili drugim odjevnim predmetima u cilju prikrivanja identiteta.

Ovaj Zakon, kojeg će se tek izglasati za dvadesetak dana, nailazi na podršku posebice onih koje divljanja na stadionima izravno ugrožavaju. Tako ga pozdravlja i vatrogasac koji je na splitskom Poljudu fizički izložen posljedicama nekontroliranog navijanja:
"Meni su topovski udari ispali na jedno metar od glave. Na mome radnome mistu čuvaju stazu od svih tih divljaka koji bacaju sve te stvari po terenu."

Novi Zakon nije dobro primljen među navijačima, premda ih Vlada uvjerava da se on donosi u njihovom interesu. Koordinator devet velikih navijačkih udruga, Thomas Bauer, tvrdi da novi Zakon krši nekoliko odredbi Ustava i da u tom stavu navijači nisu usamljeni:
"Kontaktirali smo jednog od autora našeg Ustava koji je rekao da se po njemu ograničava sloboda kretanja neustavno, da su prevelike ovlasti policije po tom pitanju, negira se prensukcija nevinosti, a mi tvrdimo da se krši članak 16 Ustava, pošto se planira oduzimanje putovnica navijačima jer je prestrogo za takav jedan običan prekršaj oduzimati nekome putovnicu."
Postoji bojazan i da će, bez obzira na Zakon, neki problemi na stadionima ostati. Nedavno je i sam engleski premijer Brown prozvao Hrvate radi rasističkih ispada na utakmicama, a i bez toga u Hrvatskoj su svjesni ustašluka na nogometu, pa je svojevremeno i premijer Ivo Sanader reagirao na pokušaj minimiziranja - od strane Hrvatskog nogometnog saveza - tih incidenata, kao što je izvikivanje parole "Za dom - spremni":
"Ne mogu se ustaški pokliči minorizirati i reći da to ima veze sa domoljubljem."

Taj problem, koji je bio očit na utakmici Hrvatska - Andora prošle jeseni, nadilazi problem navijačkih skupina, kaže tajnik Hajdukove Torcide, Stipe Lekić:
"Cijeli stadion je uzvikivao. Ako žele donijeti neke takve Zakone, onda mogu zabraniti svima da dolaze na stadion."

Novi Zakon će oštrim mjerama možda i uspjeti otjerati huligane sa stadiona, kao u Engleskoj, smatra nekadašnji pripadnik Hajdukove Torcide i novinar Slobodne Dalmacije, Damir Pilić, ali problemi da se na stadionima kliče ustašama, vrijeđa igrače druge rase, ili da se prijeti pripadnicima drugih nacija - neće se uspjeti riješiti Zakonom o navijačima:
"Treba donijet Zakon o ustaštvu. Trebalo bi u udarnim televizijskim terminima pokazivati mladim navijačima istinu o ustaškom pokretu. Generacije su zatrovane tom pričom i trebaju sada proći godine da se to odtruje."
XS
SM
MD
LG