Dostupni linkovi

Počela izgradnja sjedišta Rijaseta


U sarajevskom naselju Kovači svečano je označen početak radova na izgradnji zgrade sjedišta Rijaseta Islamske zajednice u BiH, koja bi u konačnici trebala koštati oko 11 milijuna KM.

Početak radova na izgradnji administrativne zgrade Rijaseta Islamske zajednice u BiH povijesni je trenutak za sve muslimane u BiH, ocijenio je reis-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Mustafa efendija Cerić. Cerić je, također, dodao kako je vazno je napomenuti da ova zgrada neće biti samo simbol samo muslimana u BiH nego i šire:


„Upravna zgrada Rijaseta je vakuf, kao što je vakuf Gazi Husrefbega. Naravno, oni koji su inicirali ovo, oni su ti prvi vakifi.“

Ideja da se izgradi ovakav centar potekla je od dobrih i dobronamjernih ljudi, među kojima je značajan broj gospodarstvenika iz BiH, istakao je Jusuf Zahiragić, direktor objekta u izgradnji:

„Kad govorimo ko je najveći donator, ja često kažem da donatori su svi, svi su najveći donatori - koliko god ko dadne, on je najveći donator.“

Arhitektonski dio posla uradio je arhitekt Zlatko Ugljen, dugogodišnji profesor na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu, koji je i redoviti član ANUBiH-a:


„Zgrada koja treba da bude locirana na vrlo specifičnom lokalitetu s obzirom na svoje karakteristike, koji posjeduje jednu vrlo nježnu, jednu vrlo krhku, urbano-arhitektonsku strukturu, što naravno znači da su odgovornosti nas projektanata veće.“

Investitori predviđaju da će zgrada biti završena za otprilike godinu dana. Cijeli projekat koštat će oko 11 milijuna KM.

XS
SM
MD
LG