Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Srpski stavovi o ustavnim promjenama


Skupština Republike Srpske

Republika Srpska ući će u predstojeće promjene Ustava BiH samo u slučaju kada partneri u ustavnim pregovorima prihvate njenu neupitnost u teritorijalnom i političkom smislu, sa svim njenim nadležnostima. To je uslov koji je dio zajedničkog zaključka predstavnika političkih stranaka koje participiraju u Parlamentu RS na sastanku sa predsjednikom tog entiteta Rajkom Kuzmanovićem.

Rajko Kuzmanović je predstavnicima političkih partija danas usmeno predočio platformu s kojom će izaći pred Narodnu skupštinu RS, a koja treba da razradi sve elemente budućih ustavnih promjena. Jedna od stavki platforme je i preciziranje nedležnosti države u predstojećim ustavnim promjenama, rekao je Kuzmanović:

„Predložili smo da se u ustavnim promjenama predlože kaluzule kojima bi se omogućilo na određen način vraćanje nadležnosti ako one nisu efikasne, ako ne daju rezultate na nivou BiH.“

Predstavnici političkih partija iznijeli su zajednički stav da ne treba donositi novi ustav već kroz amandmane mijenjati postojeći. Jedna od novih stavki, koju je pojasnio lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata i predsjednik Vlade RS Milorad Dodik, tiče se izbora članova Predsjedništva BiH:

„Naš prijedlog će biti što se tiče Predsjedništva da se ono bira na sadašnji način, dakle jedan iz RS i dva iz Federacije, s tim da se jasno naglasi da moraju da budu iz različitih konstitutivnih naroda. Kao što znate, sad je predviđeno da se bira Srbin iz RS. Pošto je to primjedba Venecijanske komisije da to ugrožava interese drugih naroda, mi mislimo da je prihvatljiva formulacija - jedan iz RS.“

Pojašnjavajući priču o podjeli BiH na četiri teritorijalne jedinice, Dodik je predstavnike ostalih stranaka uvjerio da RS ostaje nedjeljiva, te da su dalje podjele BiH moguće isključivo unutar Federacije BiH:

„I kad bismo htjeli ne bismo mogli da spriječimo eventualni dogovor u okviru Federacije, a meni se činilo da je taj dogovor postignut između Tihića i gospodina Čovića da se Federacija pretvori u dva nova entiteta i da federalno Sarajevo bude distrikt koji nema konstitutivan karakter vezano za uređenje BiH.“

Predstavnici Partije demokratskog progresa, Srpske demokratske stranke, Srpske radikalne stranke, Socijalističke partije RS i Demokratskog narodnog saveza složili su se oko većine stavki platforme koju im je predočio Kuzmanović. Jedan broj njih je, ipak, iznio dilemu oko podjele BiH na četiri teritorijalne jedinice i ponovio stav da je podjela moguća - ali samo unutar Federacije BiH.

  • 16x9 Image

    Maja Bjelajac

    U skoro dvije decenije novinarske karijere, izvještavala i istraživala o temama iz kulture, politike i društva za najveće medije u Republici Srpskoj o od 2006. radi kao dopisnik RSE iz Banjaluke.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG