Dostupni linkovi

Obama priznao grešku


Barack Obama

Kandidat za ministra zdravstva SAD Tom Daschle povukao je svoju kandidaturu jer je utajio porez, a predsjednik SAD Barack Obama javno je, na tri TV mreže priznao da je "zabrljao". Prije nego je dao intervju NBC-u, CBS-u i CNN-u, povukla se i druga Obamina kandidatkinja, takodje zbog neplaćanja poreza.

Bivši čelnik demokrata u Senatu, kojega je Barack Obama izabrao da vodi, za administraciju ključnu, reformu zdravstva, Tom Daschle je odustao od imenovanja, nakon što je objavljeno da je prošlog mjeseca platio više od 128.000 dolara zaostalog poreza i gotovo 12.000 dolara zateznih kamata. Obama ovako opisuje potez:
"Tom je priznao da je napravio grešku i povukao je konzekvence za to."

Odmah potom novi je američki predsjednik priznao i sopstvenu grešku:
"Da, ja sam pogriješio i rekao sam Tomu da preuzimam odgovornost za njegovu kandidaturu. Ali mislim da se ta greška ne sastoji u izboru samom, jer i dalje smatram da niko nije sposobniji od njega da se bori sa materijom i politikom koja se petlja u zdravstvo. Ali, Tom je otpao jer ne želim američkom narodu slati poruku da postoje posebna pravila za one moćne i za takozvani obični svijet koji svaki dan plaća porez."
Pred TV kamerama, Obama je kazao kako je utorak bio neugodan dan, dodavši da je ljut "razočaran" i "razočaran samim sobom" zbog epizode s Daschleom. No, odmah je dodao i da na osnovu ovih epizoda ne treba stvarati opštu sliku.
""Ne bismo smjeli uopštavati, jer ne samo da smo u rekordnom roku oformili vladu koja djeluje, već je ukupna kvaliteta tih ljudi izvanredna."
Juče se zbog neplaćanja poreza povukla i druga Obamina kandidatkinja, Nancy Killefer, koju je odabrao za novu dužnost nadzora korištenja budžetskih sredstava. Od nje je porezna uprava u Washingtonu potraživala 946 dolara zbog godinu i pol neplaćanja poreza za kućnu pomoćnicu.

Obamina administracija imala je i drugih problema u imenovanju dužnosnika.

Timothy Geithner imenovan je u januaru za ministra financija nakon što je trećina Senata glasovala protiv, jer je dugovao oko 40.000 dolara poreza kao zaposlenik Međunarodnog monetarnog fonda od 2001. do 2004. godine.

Guverner Novog Meksika Bill Richardson, povukao je kandidaturu za ministra trgovine zbog otvaranja savezne istrage o dodjeli državnih ugovora njegovim političkim donatorima. Ni sa Hillary Clinton nije išlo lako jer se dugo ispitivalo koliko Fondacija njenog muža Billa može utjecati, odnosno okoristiti se novom funkcijom državnog sekretara.

Odmah nakon izbora za predsjednika, u novembru prošle godine, Barack Obama je objavio rat korumpiranoj administraciji u glavnom američkom gradu. Washington je očito tvrdji orah nego je to mladi pravnik mogao i pretpostaviti. Kao da mu se smješka i kaže, Dobro došli u stvarni život, gospodine predsjedniče.
XS
SM
MD
LG