Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Francuzi bacali radioaktivni otpad u jezera


Rijeke u BiH previše su zagađene i običnim otpadom.

Francuski helikopteri iz sastava mirovnih snaga u BiH godinama su u tri hercegovačka jezera Buško, Ramsko i Jablaničko odlagali radioaktivni otpad - piše zagrebački "Večernji list" u izdanju za BiH.

List navodi da su u ova jezera godinama francuski helikopteri IFOR-a i SFOR-a u noćnim časovima nad najdubljim dijelovima jezera bacali na stotine velikih betonskih blokova sa radioaktivnim otpadom, dodajući da o tome svjedoče i stanovnici koji žive u neposrednoj blizini jezera koje su noćima budili helikopteri u niskim preletima sa okačenim teretom.

Pozivajući se na priču bivšeg pripadnika Bezbjednosno-informativne službe, a kasnije Federalne obavještajne službe bezbjednosti, list navodi da je operacija tekla tako što su brodovi s radioaktivnim otpadom uplovljavali u crnogorsku luku Bar gdje je francuski kontingent vojnih snaga, bez ikakvih kontrola, prevozio do Stoca teret pod maksimalnim i nevjerovatnim obezbjeđenjem.

U Stocu su kontejneri s otpadom zalivani betonom i više tona teški betonski blokovi prilagođeni su helikopterskom transportu, odnosno kačenju za helikopterske sajle.

Izvor lista tvrdi da je u pitanju bila velika operacija tajnog odlaganja radioaktivnog otpada u hercegovačka jezera.

Obavještajne službe otkrile su ovu operaciju, ali je na pokušaje pojedinih političara da se to spriječi međunarodna zajednica proglasila ilegalnim i nezakonitim praćenjem IFOR-a, odnosno SFOR-a.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG