Dostupni linkovi

Protest uposlenika Javnog RTV sistema BiH


Sarajevo, RTV dom

Samostalni sindikat uposlenika Javnog RTV sistema BiH organizovao je danas u RTV domu u Sarajevu mirni protest zbog ukupnog nezadovoljstva stanjem i poslovanjem ovog sistema. Među razlozima koje je Sindikat sažeo u 14 tačaka, osim nagomilanih problema između državne i Federalne televizije, istaknuti su sve lošiji uslovi za rad, nezadovoljstvo iznosima plata, neuplaćivanjem doprinosa za penzijsko i zdravstveno osiguranje. Situaciju pogoršavaju i stalne prijetnje novinarima, posebno ekipi TV magazina "60 minuta“.

Brojni su problemi koji se godinama gomilaju na BH RTV i RTV Federacije koje su danas okupljene u Javni RTV sistem BiH. Naraslo je i nezadovoljstvo zaposlenih u ovim kućama. Žale se na loše uslove u kojima rade, visinu plata, neuplaćene doprinose za penzijsko i zdravstveno osiguranje, te neriješene odnose ove dvije kuće.

Predsjednik Zajedničkog sindikata zaposlenih u Javnom RTV sistemu BiH Mirza Huskić ističe da su kriminal i korupcija već godinama prisutni među rukovodstvom kuće koje se iz godine u godinu smjenjuje i ostavlja haos iza sebe:

„U ovoj kući, jednoj i drugoj, godinama su se plate dijelile, kako mi to volimo reći -odokativno i po jaranskom principu. Godinama ovaj sindikat traži ta ista akta, iste te pravilnike da se uvedu neke norme ponašanja i da budemo u skladu sa zakonom. Sve se to godinama uredno ignorisalo, dok neko nije konačno pozvao reviziju da se vidi kako posluju ova dva emitera. Dugovi između dvije kuće se moraju vratiti. Niko od nas ne očekuje da se to završi za noć, za mjesec, ali mora biti neki plan prema kojem ćemo se ponašati i kojim ćemo se rukovoditi. Iz istih tih razloga naše čistačice imaju 370 maraka platu, šoferi imaju 420, montažeri 450, kamermani sa 20, 30 godina iskustva 600, 700 itd. Pa je li to u redu? Naravno da nije u redu. Po 2007, to su zadnji podaci koje ja imam, dvije kuće su oprihodovale preko 50 miliona maraka. Znači negdje pare idu.“

Neoprostivo je što zaposleni trpe i mobing, odnosno šikaniranje na poslu, čime su im ugrožena osnovna ljudska prava, ističe novinarka Federalne televizije Dženana Zolota. Kaže kako je bez objašnjenja i razloga premještana iz redakcije u redakciju, te da je žrtva mobinga:

„Ja sam novinar i moj posao je da se borim za poštivanje elementarnih ljudskih prava, elementarnih prava iz radnog odnosa. Dakle, to je sve ono za šta se ja borim, a istovremeno sam u svojoj kući žrtva uskraćivanja svega toga. Ja bih izgubila vlastiti kredibilitet kao novinar kad bih šutjela na sve ovo što se dešava u mojoj kući, a sa druge strane svakodnevno pravila priloge o ljudima kojima su ugrožena ili uskraćena fundamentalna ljudska prava. Ja danima slušam kako se menadžment oglašava i koristi se jednom sažvakanom sintagmom - to je politički pritisak. Ovo, barem kad je riječ o meni, nema apsolutno veze sa političkim pritiskom, to je čista manipulacija javnošću i strašno je da jedan javni servis na takav način manipulira građanima od kojih živi.“

Sindikalci tvrde kako se članovi upravnih odbora već godinama ne mijenjaju, te da se direktori i urednici pojedinih redakcija dovode nelegalno i nelegitimno, bez odgovarajuće školske spreme. Potpredsjednik sindikata Fikret Imamović, između ostalog, izdvaja:

„Po članu Statuta Federalne RTV fino piše da generalni direktor RTV Federacije mora imati najmanje pet godina u struci kao rukovodeći kadar. Džemal Šabić čovjek je nelegalno izabran za direktora. Ja mislim da trenutno nema ni pet godina radnog staža u ovoj kući. Drugi čovjek, to je čuveni direktor Radio Federacije Adi Sarajlić, čovjek koji je jednostavno srednjoškolac, pa mu namaknuše - ovo rukovodstvo 100.000 eura da završe škole njihovi podobni ljudi. Sindikat je to oborio. Samo je za Sarajlića odobreno 30.000 eura da završi školu. Šta nam je rješenje? Ovi su nas toliko urušili financijski, kadrovski, tehnološki - što u posljednje ništa nije kupljeno. Mi bukvalno radimo na kanafu. Nas ne treba više niko urušavati, mi ćemo se sami urušiti tehnološki i kadrovski.“

Predsjednik Upravnog odbora Federalne RTV Slavo Kukić, kojeg sindikalci takođe optužuju za nerad i samovolju, kaže kako sindikat nije partner Upravnom odboru, te da probleme moraju rješavati sa menadžmentom. Na optužbe da je Upravni odbor na rukovodeće pozicije doveo neodgovarajuće ljude, uz nelegalne procedure, Kukić odgovara:


„To naravno da nema veze s istinom. Upravni odbor je, nakon što je bivši direktor Jasmin Duraković podnio ostavku, raspisao natječaj, obavio sve zakonom predviđene procedure i između više kandidata koji su se javili na natječaj izabrao Džemala Šabića. Prema zakonu i prema Statutu Federalne RTV generalni direktor predlaže Upravnom odboru svoje suradnike i generalni princip kojeg ovaj Upravni odbor slijedi jeste da se generalnom direktoru mora dopustiti pravo da izabere svoje suradnike.“

Zaposleni i okupljeni u Zajedničkom sindikatu zaposlenih u Javnom RTV sistemu BiH ostavili su rukovodstvu BH RTV i RTV Federacije rok od mjesec dana da ponude plan za rješenje problema - ili će pokrenuti proceduru generalnog štrajka.

XS
SM
MD
LG