Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U martu počinje suđenje u slučaju Kaluđerski Laz


Viši sud u Bijelom Polju

Glavni pretres u slučaju Kaluđerski Laz, u kome će se suditi optuženima za ubistvo albanskih izbjeglica na sjeveru Crne Gore tokom NATO intervencije, konačno je zakazan za kraj marta. Pod kojim bi se uslovima na suđenju pojavio prvooptuženi Predrag Strugar koji živi u Beogradu i koji ima srpsko državljanstvo?

Zamjenik predsjednika bjelopoljskog Višeg suda Radoslav Konatar je, nakon više pokušaja suđenja za ratne zločine u Kaluđerskom Lazu i okolini, zakazao za 19. i 20. mart. Poziv za glavni pretres, osim optuženima koji se nalaze u pritvoru biće, kako je najavljeno, upućen i prvooptuženom Predragu Strugaru koji živi u Beogradu i ima srpsko državljanstvo. U skladu sa njegovim odgovorom, tužilaštvo će, kako je objašnjeno, donijeti odluku da li će se Strugaru suditi u odsustvu.

Odgovarajući na pitanje kako će se odnijeti prema tom pozivu Predrag Strugar, u izjavi za Radio Slobodna Evropa, kaže:

"Jedino što mogu da izjavim je da, ukoliko bi se država, odnosno, sudski organi odrekli mjere pritvora koju su odredili u toku trajanja suđenja da bude aktivna, ja bih bio spreman da dođem i odazovem se sudskom pozivu. Međutim, da iz pritvora odlazim na suđenje, nijesam spreman u ovom trenutku, kao što nijesam bio spreman ni prije pola godine, jer sam čvrsto uvjeren u svoju nevinost. Pored toga, u međuvremenu sam imao i jednu tešku operaciju tumora, tako da ni zdravstveno nijesam u stanju da budem u pritvoru i da se branim adekvatno."


Osim Strugara, bivšeg komandanta bataljona Prvog podgoričkog korupsa u čijoj je vlasti djelovala jedinica optužena za ubistvo albanskih civila, ostali optuženi nalaze se u pritvoru već skoro pola godine. Momčilo Barjaktarović, Petar Labudović, Aco Knežević, Branislav Radnić, Boro Novaković, Boro Bojović, Radomir Đurašković su, podsjetimo, prije par mjeseci u pritvoru štrajkovali glađu iz protesta što suđenje ne počinje. Advokati optuženih su se žalili da je prekršena procedura jer je sud probio rok dva mjeseca od prispjeća optužnice u kome je dužan da zakaže glavni pretres. Advokat Goran Rodić još jednom podsjeća na nepravilnosti:

Goran Rodić
"Poziv za suđenje u predmetu Kaluđerski Laz još uvijek nijesam dobio, ali svejedno, ako je suđenje zakazano i u tom predmetu su probijeni zakonski rokovi za zakazivanje glavnog pretresa. Optuženi Strugar nije mogao nikako biti smetnja za zakazivanje suđenja u Bijelom Polju, jer na suđenju smo u predmetu Morinj, takođe jedan optuženi nije dostupan državnim organima Crne Gore i tužilac je na vrijeme predložio da se suđenje drži njemu u odsustvu i evo to suđenje 26. januara je bilo i započelo. Tako da Predrag Strugar sigurno nije bio smetnja zakazivanju suđenja u Bijelom Polju u zakonskom roku."


Predrag Strugar i sedmorica pripadnika rezervista Vojske Jugoslavije, terete se za ubistvo preko dvadeset albanskih civila koji su u izbjegličkim kolonama pokušavali da se Kosova prebjegnu u Crnu Goru u strahu od srpske paravojske i NATO bombi. Prema optužnici jedinica koja je djelovala u okviru Strugarevog bataljona rafalima je zasipala izbjeglice među kojima je bilo i djece, žena i staraca. U vijeme tog zločina zvanično vojno objašnjenje glasilo je da se radilo o obračunu sa teroristima. Crnogorskoj policiji nije dozvoljen pristup na mjesto uviđaja, a tijela ubijenih kasnije su otkrivena u masovnoj grobnici na Kosovu.
  • 16x9 Image

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG