Dostupni linkovi

Iran lansirao prvi domaći satelit


Lansiranje satelita Omid
Lansiranje satelita Omid

U isto vrijeme kada obilježava 30-tu godišnjicu Islamske revolucije, Iran je u zemljinu orbitu lansirao prvi satelit domaće proizvodnje pod nazivom "Omid". U pitanju je, kako javljaju iranski mediji "prvi satelit u istoriji naše zemlje".

Naziv lansiranog satelita na iranskom jeziku znači "nada", a u tamošnjim laboratorijima dizajniran je za istraživanje i telekomunikacije. Ispaljen je sinoć po srednjoevropskom vremenu, na dan obilježavanja 30. godišnjice Islamske revolucije. Tokom lansiranja rakete iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinedžad držao je press konferenciju s telefonskom slušalicom na uhu, naglas odbrojavajući vrijeme polijetanja. U trenutku kada se raketa odlijepila od lansirne rampe, on je kazao:

"Iranska prisutnost u svemiru s ciljem širenja monoteizma, pravde i mira sada je službeno zabilježena."


Iranski mediji ocenjuju da je lansiranje satelita “još jedna pobeda iranske nauke pod sankcijama” koja će pomoći boljem telekomunikacionom razvoju. Iranska televizija je objavila da se ovim lansiranjem Iran pridružio klubu 11 najjačih svjetskih zemalja koje poseduju svemirsku tehnologiju. Zapad je duboko zabrinut da se ova tehnologija može iskoristiti za visokodometne rakete sa radioaktivnim bojevim glavama.

Na ove optužbe iranske vlasti odgovaraju da su opet na djelu dvostruki aršini kada je u pitanju upotreba moderne tehnologije. Iran inače već ima satelit u zemljinoj orbiti, ali taj je ruske proizvodnje. Ovaj, nazvan Omid, kako ponosno ističu iranski mediji, od prvog do posljednjeg dijela proizveden je u njihovoj zemlji.

Ova je bliskoistočna zemlja godinama najavljivala razvoj svog svemirskog programa, što je naravno izazivalo protivljenje svjetskih lidera koji su to smatrali dodatnim opterećenjem na poznati problem razvoja iranskog nuklearnog programa, te programa balističkih raketa.

Ovaj se veliki dogadjaj za Teheran dešava u isto vrijeme kada se obilježava 30-ta godišnjica Islamske revolucije, kada je srušen šah Reza Pahlavi i uspostavljena islamska država na čelu s velikim ajatolahom Homeinijem.
XS
SM
MD
LG