Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Razlaz Dodika i Ivanića bez velikog efekta


Milorad Dodik

Koalicija Saveza nezavisnih socijaldemokrata (Milorada Dodika) i Partije demokratskog progresa (Mladena Ivanića) na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini više ne postoji. Međutim, izlazak PDP-a iz vlasti - kako u prvim ocjenama ističu i političari i analitičari - neće značajnije ojačati opoziciju u Republici Srpskoj.

Izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić ističe da bez obzira na prelazak PDP-a u opoziciju ova stranka ne očekuje neke probleme u vršenju vlasti ni na entitetskom ni na državnom nivou:

„S obzirom da imamo većinu koja je komotna za donošenje odluka i realizaciju odluka. Što se tiče nekog bh. nivoa ili Prudskog sporazuma, PDP nije ni u tom slučaju zdušno podržavao sve namjere Prudskog sporazuma nego selektivno, dakle mislim da tu će stvari ići teško kao i dosad.“

Izlazak PDP-a iz vladajuće koalicije samo će neznatno popraviti krvnu sliku opozicije na svim nivoima, mišljenja je direktor Centra za humanu politiku iz Doboja Momir Dejanović:

„Vladajuća politička stranka i dalje ima taj kapacitet da vrši vlast i bez PDP-a. Što se tiče stanja na nivou države, neki podaci kojima ja raspolažem govore o tome da ni to neće ugroziti skupštinsku većinu do narednih izbora.“

Prelazak u opoziciju, prema riječima potpredsjednika PDP-a Branislava Borenovića, neće imati uticaja na ključne stavove ove partije:

„Posebno kada su u pitanju RS i odnos RS prema BiH i ključna pitanja kada govorimo o evropskim integracijama BiH.“

Što se tiče Prudskog i Banjalučkog sporazuma, PDP-a će podržati stavove oko rješavanje statusa Brčkog, državne imovine i popisa, ali ne i dogovore oko ustavnih promjena, dodaje Borenović:

„Tako da ćemo se u skladu s tim i ponašati i u RS i u Narodnoj skupštini RS, ali isto tako i u Parlamentu BiH.“

Mladen Ivanić
Predsjednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić:

„S strane nam se čini da to još uvijek nije završena stvar i tek očekujemo da vidimo šta će se desiti. Ukoliko PDP ode u opoziciju, onda ćemo im ponuditi saradnju kao i ostalim opozicionim strankama i s tog stanovišta nama je drago da opoziciona strana u RS bude što jača.“

Potpredsjednik Stranke demokratske akcije Adil Osmanović nada se da izlazak Ivanićeve partije iz pozicije neće imati velike refleksije na političku situaciju u BiH:

„Interesantno kako će PDP - da li će ostati na poziciji da podržava ono što vodi dobru kao pitanju BiH, pogotovo ono što očekuje međunarodna zajednica da bi ona krenula bržim stopama evropskim i eurotlantskim asocijacijama, ili će on biti kao neke druge opozicione stranke - da bude pod svaku cijenu opozicija, bez obzira o kakvim se zakonima i propisima radilo.“

Ni član Socijaldemokratske partije BiH Jozo Križanović ne smatra da će izlazak PDP-a iz vlasti bitnije uticati na situaciju u BiH:

„Nikakvih značajnijih promjena u odnosu snaga neće biti. A što se tiče RS, pa i u RS suvereno vlada SNSD, tako da sa PDP-om ili bez njega to nikakavog uticaja nema.“

S obzirom da se radi o minornoj partiji koja ni do sada nije imala ništa posebno novo da ponudi na političkoj sceni BiH, njihov izalazak iz vlasti neće se bitnije odraziti na bilo kom nivou, kaže profesor iz Tuzle Enes Osmančević:

„Mislim da Mladen Ivanić i njegova partija svojim povlačenjem iz vlasti neće nikome naškoditi osim svojim džepovima. Mislim da u ovom slučaju PDP i Mladen Ivanić su na neki način otpočeli neki proces samogašenja, dokidanja partija koje niti kome trebaju, niti šta znače, niti su originalne.“

Ono što se može očekivati nakon raspada ove koalicije su smjene ili ostavke PDP-ovih funkcionera u Vladi RS i Savjetu ministara BiH.

  • 16x9 Image

    Erduan Katana

    Novinarstvom se bavi od 1996. godine, kada radi u magazinu "Novi prelom" u Banjaluci koji je u to vrijeme bio jedna od rijetkih opozicionih novina u Republici Srpskoj. Od 2000. dopisnik Radija Slobodna Evropa iz Banjaluke. Obrađuje političke i društvene teme.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG