Dostupni linkovi

Podgorica će tek razmotriti prijedlog Beograda


Ivica Dačić i Jusuf Kalamperović na početku pregovora o dvojnom državljanstvu, oktobar 2008.
Ivica Dačić i Jusuf Kalamperović na početku pregovora o dvojnom državljanstvu, oktobar 2008.

Dok je tema pregovori Crne Gore i Srbije o sporazumu o dvojnom državljanstvu već dugo u fokusu javnosti od ministra unutrašnjih poslova Jusufa Kalamperovića saznali smo da su odgovor od Srbije dobili tek u subotu i da predstoji razmatranje i odgovor.

Crnogorski ministar unutrašnjih poslova Jusuf Kalamperović nije nam danas mogao precizirati ni kada će ni hoće li se odazvati na u medijima objavljen poziv Ivice Dačića da sredinom februara nastave razgovore o dvojnom državljanstvu:

"Znate mi smo njima poslali zadnji prijedlog 29. decembra. Odgovor smo kroz jedno pismo dobili tek prekjuče (subota prim.aut). Dozvolite da ćemo razmotriti nastalu situaciju i predloge iz pisma, pa ćemo se naknadno izjasniti. Dozvolite da ja moram da obavijestim o tom odgovoru predsjednika Vlade, druge predsjednike, napraviti konsultacije, ne mogu sam o tome odlučivati."

RSE: Da li se taj odgovor tiče prijedloga koji ste vi njima uputili 29. decembra ili eventualno i njihovog prijedloga za nastavak razgovora?

Kalamperović
: I predlog za nastavak razgovora.

RSE: Koji je to vremenski preriod u kojem biste mogli da imate neki odgovor na tu njihovu ponudu?

Kalamperović: Ne znam. Moram da vidim sa predsjednicima, sa vrhom države, parlamenta, Vlade. Moramo da informišemo Vladu, da vidimo kakve ćemo stavove dalje zauzeti. Ne mogu ništa da kažem. Nije to samo stvar ministra unutrašnjih poslova.

RSE: Kalamperovićev kolega, ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić nakon višemjesečnih pregovora prošle sedmice rekao da razgovore o dvojnom državljanstvu trebalo nastaviti na višem nivou, ocjenjujući ih kao političko pitanje, što je proizvelo i jučerašnju reakciju premijera Mila Đukanovića koji kaže da ako je to dobro prenijeto „daje negativan ton i sugeriše izvjesnu zadršku u odnosu na ono što su bila dogovorila dva ministra.

Potom se Dačić juče ponovo oglasio i rekao da je predložio crnogorskom kolegi Jusufu Kalamperoviću da se sredinom februara nastave razgovori o dvojnom državljanstvu kako bi se pronašlo prihvatljivo rješenje u interesu građana obje države. Podsjetimo da razgovori traju od oktobra prošle godine i da obje strane imaju različite početne pozicije i predloge. Srpski zakon je liberalan, omogućava lako sticanje državljanstva te države i njegovo zadržavanje, dok je crnogorski restriktivniji uz obrazloženje da kao mala država moraju da vode računa o sopstvenim interesima prilikom davanja i zadržavanja dvojnog državljanstva.
XS
SM
MD
LG