Dostupni linkovi

Otvorena ponuda DPS-a za stvaranje koalicije


Milo Đukanović
Milo Đukanović

Crnogorski premijer i lider vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović izjavio je u subotu da je "otvorena ponuda" njegove partije za stvaranje široke programske koalicije za izbore 29. marta koju bi činile i stranke opozicije.

Đukanović u intervjuu agenciji Beta nije želio da precizira ostaje li u politici posle martovskih izbora.

"Svi moji planovi, za sada, završavaju se sa 29. martom. Razmišljam o tome kako pobediti i mislim da imamo dobar plan. A o tome gde će se ko posle toga naći, razmišljaćemo posle pobede", kazao je on.

Lider DPS-a je rekao da do sada nije bilo kontakta sa opozicionim partijama o predizbornim koalicijama, ali je naveo da DPS "nema kompleks velike partije i da je pođednako spremna da sama pokrene inicijativu kao i da je prihvati".

"Nijedna vrata nisu zatvorena, jer iskustvo nas uči da je u vremenima globalne krize, na koju ne možete uticati ni bilo kako kvalitetno osimišljenim nacionalnim programom, pametnije širiti front državne odgovornosti za očuvanje makar minimalnog tempa ekonomskog i demokratskog razvoja", istakao je Đukanović.

Prema njegovim rečima, DPS ne nudi širu predizbornu listu "iz staha" od izbornog rezultata, jer ankete govore da je ta partija, posle deset godina, u poziciji da sama formira vladu.

Đukanović je kazao da je opoziciona Narodna Stranka (NS), "ako dobro čita signale sa njenog vrha", spremna za saradnju "i sa partijama iz vlasti i sa partijama iz opozicije, uz određene uslove".

"To smatram držanjem otvorenih vrata za razgovore i svakako da smo spremni da razgovaramo. Ne samo sa njima. Apsolutno smo otvoreni za razgovore i sa drugim većim ili manjim partijama iz opozicije",
poručio je Đukanović.

On je kazao da je DPS "odlučila" da, osim tradicionalnim partnerima Socijaldemokratskoj partiji (SDP) i Hrvatskoj građanskoj inicijativi (HGI), koalicionu saradnju ponudi i Bošnjačkoj stranci (BS).

"Do sada koalicija sa BS-om nije realizovana, ali je otvorena mogućnost da se ona realizuje na ovim izborima", dodao je Đukanović.

Na pitanje o motivima održavanja izbora u ovom trenutku, Đukanović je rekao da je jedan od razloga vladina procena da je potrebno imati vladu koja će biti "maksimalno koncentrisana na rešavanje posledica globalne ekonomske krize" i koja će imati "puni kapacitet da donosi odluke od kojih neke neće biti prijatne".

(Izvor: Beta)
XS
SM
MD
LG