Dostupni linkovi

KAP-u od osam do deset miliona eura pomoći


Vlada će Kombinatu aluminijuma Podgorica (KAP) odobriti kratkoročnu pomoć od osam do deset miliona EUR kako bi se održala proizvodnja u toj fabrici, saopštio je crnogorski premijer Milo Đukanović.

On je ocijenio da je, za nivo proizvodnje od 60 hiljada tona aluminijuma godišnje, to preduzeće, teško pogođeno ekonomskom krizom, potrebno relaksirati vrlo striktnog i urednog plaćanja svih obaveza prema državi i državnim kompanijama.

»Pokazujemo spremnost da napravimo tu vrstu ustupka. Spremni smo da sa većinskim vlasnikom i bankama učestvujemo u stvaranju kreditnog fonda, sa Vladinim udjelom od osam do deset miliona EUR«, rekao je Đukanović, prenose crnogorski elektronski mediji.

On je kazao da bi učešće banaka i većinskog vlasnika u tom fondu trebalo da bude znatno veće i ocijenio da će ta pomoć "dati daha proizvodnji" u narednih nekoliko mjeseci, nakon čega će Vlada odlučiti šta dalje.

Đukanović je kazao da tužba većinskog vlasnika KAP-a, Centralno-evropske aluminijske kompanije (CEAC) protiv Vlade neće uticati na njenu odluku da pomogne podgoričkoj fabrici jer je ekonomska i socijalna potreba Crne Gore da sačuva proizvodnju aluminijuma.

»Nećemo propustiti ništa da uradimo na planu rješavanja pitanja tužbe, da nam se to ne bi kao bumerang vratilo negdje u budućnosti. Vrlo ćemo pažljivo voditi računa o rokovima i našim reakcijama u odnosu na tužbu, ali u ovom trenutku, prioritet je posvećenost očuvanju proizvodnje
", rekao je Đukanović.

Ruski CEAC mjesecima traži pomoć od države kako bi se proizvodnja u KAP-u održala.

Jedan od uslova za odobravanje pomoći Vlade bio je da Rusi povuku tužbu, koju su podnijeli za naknadu štete od 300 miliona EUR zbog toga što su dobijanjem netačnih podataka navodno prevareni prije privatizacije.

Na svjetskom tržištu cijena aluminijuma su drastično pale zbog čega KAP prozvodi ogromne gubitke. Uz to, cijena struje mu je, ako se uporedi sa drugim sličnim kombinatima visoka, a ima i velike troškove za radnike među kojima ima i oko 500 iz prerađivačkih kapaciteta koji ne rade.

U KAP-u je već ugašeno skoro 50 odsto ćelija u Elektrolizi čime je proizvodnja smanjena.

Menadžment je upozorio da će fabrika prestati da radi do kraja mjeseca, ako Vlada ne pomogne.

KAP ima problem i sa isplatom zarada zaposlenima pa radnici Prerade još nijesu dobili decembarsku platu.

Zaposleni u tom pogonu zbog toga su najavili da će se početkom naredne sedmice ponovo okupiti ispred zgrade Vlade ukoliko im neko od njenih čelnika ne saopšti konkretno na koji način će biti riješen njihov radni i socijalni status.

Menadžment je, kao su objavile Vijesti, nakon toga radnike Prerade obavijestio da će, iako u veoma teškoj finansijskoj situaciji, oko 15. feberuara obezbijediti još jednu pozajmicu Preradi za isplatu zarada.

(Izvor: Mina)

XS
SM
MD
LG