Dostupni linkovi

Vanredna vijest

NATO strahuje od mogućeg slovenačkog referenduma


Zastava NATO-a

Slovenačka ministarka odbrane Ljubica Jelušič rekla je u Briselu da nije sigurna da Slovenija može da, uz poštovanje demokratske procedure, ratifikuje protokol o pristupanju Hrvatske NATO-u prije samita ove organizacije u aprilu.

"Ako dođe do organizovanja referenduma o ovom pitanju, svi rokovi će biti prekoračeni", kazala je Jelušičeva poslije susreta sa generalnim sekretarom NATO-a Japom de Hop Sheferom.

Kako je prenela slovenačka agencija STA, ona se nada da do referenduma neće ni doći, ocjenjujući da bi, u slučaju da se to desi i rezultat bude negativan, Slovenija bila ponižena u očima međunarodne zajednice.

"Slovenija mora da se rukovodi razumom, a ne samo osjećanjima", kazala je Jelušičeva, prenijele su agencije.

Ona je najavila da se sledeće nedjelje mogu očekivati brojni politički potezi koji bi doveli do nove sjednice skupštine i brze ratifikacije protokola.

NATO strahuje da Slovenija neće uspjeti da ratifikuje protokol o pristupanju Hrvatske i Albanije Severnoatlantskoj alijansi do aprilskog samita ili prve posjete američkog predsjednika Baraka Obame Evropi, posebno ukoliko dođe do referendumskog izjašnjavanja, objasnila je Jelušičeva.

(Izvor: Mina)

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG