Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vizni režim za privrednike i dalje komplikovan


Iako je Evropska unija još prije godinu i po potpisala sporazum o viznim olakšicama sa pet zemalja zapadnog Balkana, u Crnoj Gori još uvijek ima dosta problema u njegovoj primjeni. Vize se i dalje izdaju po dugim i komplikovanim procedurama na šta se posebno žale privrednici.

Crnogorski privrednici se, uprkos viznim olakšicama, još uvijek suočavaju sa problemima u procesu dobijanja viza za zemlje Evropske unije, rekao je za naš program generalni sekretar Unije poslodavaca Vladimir Čurović koji kaže da su glavni problemi duga i komplikovana procedura i neodgovarajuće trajanje viza:

"Najčešće se problemi svode na to oko pribavljanja pozivnog pisma, dugih procedura zakazivanja sastanka prilikom kojeg bi se predali dokumenta i vrlo često desi se da viza koja se dobije ne bude dovoljnog trajanja da bi se sami posao obavio i vrlo često se dešava da se izda viza sa višestrukim ulaskom, ali na tri dana maksimalno dužina boravka što definitvno nije dovoljno za obavljanje biznisa na redovnoj bazi".


Sporazum o viznim olakšicama sa Evropskom unijom je septembra 2007. sklopilo pet balkanskih država među kojima je i Crna Gora. U međuvremenu je u okviru slovenačke ambasade formiran Aplikacioni centar koji je zamišljen kao mjesto centralizovanog izdavanja viza za pojedine zemlje Evropske unije. Iako imaju primjedbe na rad više evropskih ambasada, privrednici se upravo žalje najviše na Aplikacioni centar. Ovo potrvrđuje i izjava Željka Stamatovića, predstavnika Ministarstva inostranih poslova Crne Gore:

"Prema našem monitoringu, analizi u vezi sporazuma, i na osnovu razgovora sa privrednicima, građanima i državljanima Crne Gore, koji su bili u prilici da apliciraju, naša je inicijativa upravo i pokrenuta jer u nekim fazama je ta primjena sporazuma bila dosta povoljana, u nekim periodima je možda bila i otežavajuća. Ukupno možemo reći da smo zadovoljni primjenom sporazuma zato što je i rad u Aplikacionom centru, odnosno otvaranje Aplikacionog centra jer on predstavlja deset zemalja zapadne Evrope, čime se skratio postupak i mogućnost apliciranja za dobijanje vize za nekoliko najznačajnijih zemalja zapadne Evrope i potpisnice Šengenskog sporazuma".


U Uniji poslodavaca potvrđuju da postoji dosta problema u funkcionisanju Aplikacionog centra zbog čega kažu da postoje objektivni razlozi. Generalni sekretar Unije kao dobar primjer ističe aranžman koji je ova asocijacija sklopila sa ambasadom Italije, te da postoji mogućnost da se nađe slično rješenje za Aplikacioni centar:

"Svakao da Aplikacioni centar se suočava sa priličnim obimom posla i da vjerovatno uslijed toga nije na nivou zadatka. Procedure su komplikovane, spore. Unija poslodavaca je s te strane pokušala i u pregovorima je i sa slovenačkim Aplikacionim centrom zaključi sličan aranžman kakav je zaključen sa italijanskom amasadom".


Potpredsjednik crnogorske Privredne komore Ivan Saveljić je tokom današnjeg skupa o primjeni sporazuma o viznim olakšicama ocijenio da izvjestan napredak postoji, ali i problemi koji se odnose na ambasade, ali i na same privrednike:

"Mislim da dok god traje primjena sporazuma ona će se primijenjivati sa svim odrednicama koje su date, ali u tom okviru koje su date tim sporazumom ima prostora sa svake strane da se stvari dalje dorađuju i da se nalaze najbolja moguća rješenja kako bi to što bolje teklo".
  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

XS
SM
MD
LG