Dostupni linkovi

Zabranjen ulazak u BiH jatacima haških bjegunaca


Vijeće ministara BiH
Vijeće ministara BiH

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo je Odluku o uvođenju restriktivnih mjera za 34 osobe koje se dovode u vezu sa mrežom pomagača haškim bjeguncima. Ovom odlukom se sprečava njihov ulazak i tranzit preko BiH ukoliko ne posjeduju bh. državljanstvo.

Kako bi se uskratila podrška u skrivanju licima optuženim pred Haškim tribunalom, a na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH, Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o uvođenju restriktivnih mjera ulaska i tranzita preko BiH za 34 lica. Ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović ističe kako je listu bilo obavezno usvojiti u okviru efikasnog provođenja mandata Haškog tribunala:

„I na taj način BiH provodi odluke EU o restriktivnim mjerama. Za provođenje ove odluke naročito je zadužena Granična policija BiH jer osobama koje se nalaze na toj listi, a koje nisu državljani BiH, je zabranjen ulazak u BiH i tranzit preko BiH.“

Na listi koja je usklađena s odlukama Vijeća Evropske unije iz 2008. godine, pored članova porodica Ratka Mladića i Gorana Hadžića, našli su se i bivši član Predsjedništva BiH Mirko Šarović, nekadašnji ministri Republike Srpske Dragan Kijac, Tomislav Kovač, Momčilo Mandić, Velibor Ostojić, bivši predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Milovan Cicko Bjelica, te Milorad Ulemek Legija, Radomir Kojić i Ljuban Ećim.

Granična policija BiH još nije dobila novu odluku, kaže Jovo Đurica, načelnik Uprave za operacije ove insitucije, no aktivnost ove vrste ipak je na snazi:


„Mi još uvijek tu odluku nismo dobili, ali mi postupamo po odluci Vijeća ministara od 5. prvog ove godine, to su izmjene i dopune, i ta lica su još od ranije na tim listama. Prema tome, i ova nova odluka može da nosi samo neke izmjene kad su u pitanju ta lica - ime roditelja, mjesto novog prebivališta i slično.“

Odluka će biti primjenjivana godinu dana, uz obnovu i dopunjavanje u skladu s odlukama Vijeća Evropske unije - dok se ne postignu njeni ciljevi.

XS
SM
MD
LG