Dostupni linkovi

Turski premijer uvrijeđen napustio Davos


Recep Tayyip Erdogan i Shimon Peres tokom debate.
Recep Tayyip Erdogan i Shimon Peres tokom debate.

U toku sinoćnjeg panela o Gazi na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu turski premijer Redžep Tajip Erdogan i izraelski predsednik Šimon Peres razmenili su oštre reči a Erdogan je i napustio skup. Peres se kasnije telefonom izvinio Erdoganu koji je na povratku u Tursku na aerodromu dočekan kao heroj.

Tokom debate o Bliskom istoku Peres je pasionirano branio napad njegove zemlje na Gazu govoreći vrlo glasno, mašući prstom i pitajući Erdogana:

‘Šta bi uradilla bilo koja druga zemlja? Šta biste vi uradili da na Istambul pada desetine ili stotine raketa svake noći? Izrael ne želi da ubija. Za nas su deca najvažnija.’

Turski premijer Erdogan je neposredno pre nego što je napustio skup, jer nije dobio dovoljno vremena da odgovori Peresu, rekao:

‘Gospodine Peres, stariji ste od mene i imate prilično prodoran glas. Možda se osećate krivim i možda ste zbog toga jaki na rečima i govorite toliko glasno. Vi ste ubili ljude. Sećam se ubijene dece na plaži.”

Medjutim, Erdogan je prekinut na kraju sesije. Moderator, koluminista Vašington posta Dejvid Ignatijus rekao je da je vreme već probijeno.

Erdogan: “Izvinite …”

Ignatijus: “Gospodine premijeru, ja se izvinjavam gospodine Erdogan…”

Erdogan: “Jedan minut, jedan minut, jedan minut…”

I moderator je pristao na jedan minut, što je propraćeno aplauzom u sali. No, nakon tog minuta kolumnista Vašington posta je opet prekinuo Erdogana:

’Izvinite gospodine premijeru, ne možemo da započnemo debatu iznova, molim vas. Mi zaista nemamo vremena.”

Na to je Erdogan počeo da govori na turskom i Ignatijus je uz izvinjenje rekao da gosti zaista treba da krenu na večeru. Turski premijer je tada napustio forum uz reči:

“Za mene, od danas Davos je završen. Ne želim da se vratim u Davos posle ovoga. Vi mi niste dozvolili da govorim. Izraelski predsednik Peres govorio je 25 minuta, a meni ste omogućili samo 12 minuta. To je neprihvatljivo.”


Turkish PM Erdogan Storms Out Of Debate In Da
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:13 0:00


Nekoliko sati nakon što je napustio panel, na svetskom ekonomskom u Davosu, turski premijer primio je telefonski poziv u kome mu se predsednik Izraela izvinio. "Mi ne želimo sukob sa Turskom. Mi smo u sukobu sa Palestincima", rekao je Peres novinarima u Davosu. Erdogan je kasno sinoć u Istanbulu dočekan kao heroj po povratku iz Davosa. Na aerodromu je bilo hiljade ljudi sa turskim i palestniskim zastavama i koji su uzvikivali da su ponosni na njega. "Mi ništa ne zameramo izraelskom narodu ili Jevrejima. Sve naše zamerke su protiv izraelske administracije", rekao je Erdogan danas u Ankari.

Turska koja ima bliske veze i sa Izraelom i sa arapskim svetom jako je kritikovala Izrael zbog ofanzive u Gazi, koju je Izrael pokrenuo zbog stalnih raketnih napada na njegovu teritoriju iz te palestinske oblasti. Medjutim, pojedini posmatrači tumače Erdoganovo ponašanje kao predstavu za domaću javnost uoči lokalnih martovskih izbora i kao podilaženje turskim biračima koji imaju simpatije prema Palestincima. Lale Saribrahimoglu, politički i vojni analitičar rekala je za turske novine da je Erdogan bio pod snažnim pritiskom u zemlji da smanji nivo diplomatskih odnosa sa Izraelom:

"Ulične demontracije, prilično masovne i rasprostranjene u celoj zemlji ble su sa zahtevima da se obustave sporazum iz oblasti odbrane sa Izraelom, od kojih je poslednji potpisan dva dana pre izraelskih vazdušnih napada na Gazu.”

Portparol Svetskog ekonomskog foruma rekao je da su Peres i Erdogan već razgovarali i izgladili odnose i da se ta stvar sada smatra završenom.

XS
SM
MD
LG