Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vlada zasad nema protumjere


Foto: Enis Zebić

U Hrvatskoj su podijeljena mišljenja je li država u recesiji. Međutim, mnogo je više slaganja u ocjeni da još nema programa mjera koji će spriječiti da Hrvatska sa što manje posljedica prebrodi turbulentna vremena koja slijede.

Je li Hrvatska u recesiji ili nije? Opozicija i udruga poslodavaca tvrde da jest, a Vlada sa ocjenom čeka dok ne vidi rezultate poslovanja za prvo tromjesečje, iako – ako je 19 zemalja Europske unije priznalo da je u recesiji, to očito u aktualnom trenutku ne treba biti sramota! Predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Damir Kuštrak nije oklijevao sa ocjenom:

„Nema nikakve dvojbe da je Hrvatska u recesiji, aili isto tako nema nikakve dvojbe da je posljednji trenutak da se učini nekakva akcija.“

Predsjednik Stipe Mesić mnogo je oprezniji u ocjeni.

„Prava recesija još nije,ali je pitanje naših mjera koliko ćemo uspjeti biti samo dotaknuti recesijom, a ne da budemo konačno u recesiji.“

U današnjoj saborskoj raspravi o izvještaju Hrvatske narodne banke, koja je inače najzaslužnija što je Hrvatska po ocjeni Europske banke za obnovu i razvoj najmanje pogođena globalnom krizom od svih tranzicijskih zemalja, opozicija je tvrdila da je zemlja u krizi, a vladajući da Hrvatska osjeća posljedice globalne recesije. Oporbeni socijaldemokrat Gordan Maras:

„Kriza je posljedica promašene i rastrošne fiskalne politike svih ovih pet godina otkada je ova Vlada na vlasti.“

Zastupnik vladajućeg HDZ Ivan Bagarić odgovara da za probleme o kojima Maras govori nije kriva Vlada, već uključenost Hrvatske u globalnu ekonomiju.

„Neshvatljivo je da 0,08 posto Hrvata, koliko oni čine u odnosu na svjetsku populaciju, može biti otporno i imuno na događanje koje je sada zadesilo cijeli svijet.“

Međutim, dok je manje važno hoće li se ono što se valja nazvati recesijom, krizom ili stagnacijom, mnogo je važnije što mnogi ocjenjuju da Vlada još nema pripremljen program protumjera. Za naš radio govori donedavna dugogodišnja predsjednica oporbene Hrvatske narodne stranke Vesna Pusić:

„U ovom trenutku hrvatsko društvo još nije u potpunosti svjesno, jer nisu nastupili pravi efekti recesije, a hrvatska Vlada apsolutno ne zna što učiniti, nema mjera.“

Ona kao prvu mjeru sugerira Vladi da konačno počne plaćati kupljene robe i usluge u zakonskom roku, što je sugestija i Hrvatske udruge poslodavaca. Ekonomski strateg oporbenih socijaldemokrata Branko Grčić upozorava u izjavi za naš radio da se Hrvatska ne može suočiti sa recesijom, ako proračun u nekim ministarstvima predviđa za 25 posto više troškova za papirologiju nego lani, a da se nije odustalo ni od bespotrebnih infrastrukturnih projekata. U tom kontekstu, Grčić upozorava da se premijer Sanader pred skore lokalne izbore ne ponaša antirecesijski, nego predizborno:

„To je – politički gledano – očekivana situacija, međutim ja nisam siguran da on ima dovoljno prostora i vremena za takvo ponašanje.“
Socijaldemokrati predlažu i niz antirecesijskih mjera: za nove nezaposlene - produljenje naknade na burzi, za kreditno opterećene – uključivanje rate stambenih kredita u poreznu olakšicu, a za gospodarstvo – smanjenje nameta i jača potpora izvozu.

Vlada je od zagrebačkog Ekonomskog instituta naručila prijedlog antirecesijskih mjera, koji će Vladinom nadstranačkom Ekonomskom vijeću biti predstavljen za desetak dana.
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG