Dostupni linkovi

Vanredna vijest

DPS-ove koalicione kalkulacije


Skupština Crne Gore

Pošto je Glavni odbor vladajuće Demokratske partije socijalista podržao ranije najavljene planove o stvaranju široke predizborne koalicije otvorilo se pitanje zašto najjača crnogorska stranka ide u saradnju sa manjim partijama.

Predsjedništvo Demokratske partije socijalista sinoć je i formalno ovlašćeno od strane Glavnog odbora da nastavi razgovore sa potencijalnim koalicionim partnerima uoči izbora zakazanih za 29. mart. Nakon manjih turbulencija koalicija DPS-a i Socijaldemokrata ostala je nepoljuljana. Osim njih u koaliciju će se uključiti i Hrvatska građanska inicijativa sa kojom je već postignut dogovor, a izgledna je i saradnja sa Demokratskom unijom Albanaca sa kojom su do sada obično pravljene postizborne koalicije. U toku su pregovori i sa Bošnjačkom strankom koja je od DPS-a za ulazak u vlast zatražila tri mandata.

Analitičar Miloš Bešić ranije je rekao za naš program da je motiv DPS-a pokušaj sklapanja ovako široke koalicije taj da će i dalje zadržati glavnu riječ, ali da će sve odluke obezbijediti veći legitimitet:

"Naročito onih koji dolaze od strane manjinskih partija. Onda svaka politička odluka ima veću specifičnu težinu i svaka politička odluka je mnogo legitimnija u odnosu na onu odluku koju bi DPS doneo na autoritativan način."

Univerzitetski profesor Svetozar Jovićević prave razloga za uključivanje ovih stranaka u vlast vidi u pokušaju DPS-a da se domaćoj i međunarodnoj zajednici predstavi kao jedani garant multietničnosti u Crnoj Gori:

"I da se time napravi prava protivteža vladajućoj širokoj koaliciji od različitih etničkih grupa a i skupina na opozicionoj strani. S druge strane, naravno i svaka hiljada novih glasova koje te partije mogu donijeti može da znači još ubjedljiviju pobjedu što bi učvrstilo poziciju vladajuće koalicije. To su po meni pravi razlozi."


Potpredsjednik DPS-a Svetozar Marović ranije je ponudio i saradnju prosrpskoj Narodnoj stranci. Bešić kaže da mu je posebno bila interesantna reakcija narodnjaka koji su umjesto odgovora DPS-u krenuli u otvorenu kritiku opozicionih kolega. Komentarišući motiv DPS-a da pruži ruku Narodnoj stranci koja po posljednjim sondažama javnog mnjenja u slučaju samostalnog pristupa ne bi izgurala cenzus Bešić kaže:

"Ona bi poslala jedan vrlo jasan signal da je opozicija nesposobna, da je loša i da je neorganizovana i da naprosto nema nikakve nade niti nikakvog razloga glasati za opoziciju takvu kakva jeste i kada vam takva informacija stigne, ne od DPS-a nego od stranke koja je u tom nekakvom opozicionom delu kolača jako dug period, vi jako tupite oštricu opozicije i dovodite u pitanje svaku mogućnost njihovog zajedničkog delovanja, a naročito mogućnost da dovedu u pitanje vlast Demokratske partije socijalista."

U svakom slučaju, ne treba se zavaravati da DPS istinski želi da dijeli vlast sa drugima i mijenja stvari u Crnoj Gori, smatra Svetozar Jovićević:

"Ne, oni će to učiniti na način koji je već isproban na taj način što će sjutra ako pobijede podijeliti pojedina ministarstva na dva dijela, njime povećati broj ministarstava i time zadovoljiti pojedinačne ambicije tih malih stanaka, a ako sve stvari idu dobro onda je sve u redu, a ako međutim neka od tih malih stranaka želi izaći iz koalicije opet će se to desiti bez ikakvog poremećaja i jednostavno spojiće se ministarstva i sve će ostati isto."

  • 16x9 Image

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG